НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Неналежні умови утримання ув’язнених у Замковій виправній колонії № 58: результати моніторингового візиту

29.01.2019

У рамках реалізації національного превентивного механізму співробітники Секретаріату Уповноваженого ВРУ України з прав людини спільно з представником громадськості здійснили моніторинговий візит до ДУ «Замкова виправна колонія (№ 58)» на Хмельниччині.

Монітори конфіденційно поспілкувалися із засудженими, безперешкодно відвідали штрафні, житлові, виробничі та інші приміщення установи.

Інспектори відзначили, що незважаючи на обмежене фінансування в установі проведено певну роботу щодо приведення умов тримання в’язнів у відповідність до вимог національного законодавства. Втім, були виявлені порушення вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій у сфері поводження із в’язнями.

Під час ознайомлення з умовами тримання засуджених в колонії встановлено, що в камерах штрафних приміщень недостатньо природнього та штучного освітлення, свіжого повітря, відсутня вентиляція, а температура не перевищує 10-12 °C, що нижче встановленої норми. В окремих камерах санвузли не відгороджені, перебувають в антисанітарному стані, клозетні чаші та рукомийники потребують заміни.

В окремих житлових приміщеннях ліжка розміщенні в притул один до одного, що порушує права засуджених на приватність.

Крім того, в установі виявлено грубі порушення вимог трудового законодавства та статті 118 Кримінально-виконавчого кодексу України в частині оплати праці. Із засудженими не укладаються договори цивільно-правового характеру або трудові договори, засуджені не знають розміру нарахованої їм заробітної плати та винагороди.

Велике занепокоєння моніторів викликали питання, які не вирішуються протягом тривалого часу. Зокрема, йдеться про неукомплектованість  медичної частини лікарями. Так, вакантними в медичній частині залишаються посади лікаря-терапевта, лікаря-психіатра, рентген-лаборанта та медичної сестри стоматологічного кабінету.

Зокрема, через відсутність в установі лікаря-психіатра не в повному обсязі проводиться повне медичне обстеження засуджених у відділенні карантину, діагностики, розподілу та під час профілактичного огляду засуджених відповідно до спільного наказу Міністерства юстиції України та МОЗ України № 1348/5/572.

Стан такого кадрового забезпечення та проблеми організаційного характеру призводять до порушення вимог законодавства і незабезпечення прав засуджених на своєчасну медичну допомогу та перевірку їхнього стану здоров’я, відповідно до вимог законодавства.

За результатом моніторингового візиту до установи Міністерству юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"