НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Не спрацювала суддівська солідарність – суддя програв журналістам

28.12.2016

Рівненський суддя Тимощук вдруге програв суд рівненським журналістам. Цього разу, Апеляційний суд Рівненської області виніс ухвалу, відмовивши у задоволенні апеляційної скарги судді Рівненського міського суду Олександра Тимощука. Таке рішення апеляція винесла 23 грудня 2016 року.

Суддя Олександр Тимощук (позивач)

Суддя Олександр Тимощук (позивач)

Олександр Тимощук позивався на журналістів через те, що, на його думку, журналісти опублікували «завідомо неправдиві, наклепницькі і образливі публікації», де його звинуватили «у низьких моральних якостях та у вчиненні правопорушень, за які передбачена кримінальна відповідальність», — зазначено у позовній заяві. Суддя Тимощук вимагав від журналістів офіційного спростування та відшкодування моральної шкоди – 200 тисяч грн.

Зазначимо, що суддя позивався до членів Незалежної медіа-профспілки України, рівненських журналістів – Олексія Кривошеєва та Вікторії Мамотюк. Їх права у залі суду захищав юрист медіа-профспілки Олексій Ржанов.

Під час судового засідання, ще 8 липня 2016 року суддя Наталія Кушнір дійшла висновку, що «частина поширеної інформації є оціночними судженнями, що не підлягають спростуванню». Таке рішення не задовольнило позивача-суддю і він подав на апеляцію. Але суд апеляційної інстанції, відхилив скаргу Олександра Тимощука і заливши в силі рішення суду першої інстанції.

«Важливість цього рішення важко переоцінити, з огляду на учасників цієї справи, а саме особи позивача, який є суддею. Рішення апеляційного суду Рівненської області, продемонструвало, що в Україні суді здатні керуватися нормами закону, а не традиціями  корпоративної солідарності», – коментує Олексій Ржанов, юрист медіа-профспілки, який вів цю справу.

Незалежна медіа-профспілка вітає рівненських колег із справедливим рішенням судді. Наші юристи завжди будуть відстоювати права членів медіа-профспілки і захищати їх інтереси в залах суд усіх інстанцій.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"