НОВИНИ

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

РУБРИКАТОР

НАЗК знову може перевіряти декларації суддів КС

15.12.2020

Верховна Рада підтримала законопроєкти, що відновлюють повноваження Національного агентства із запобігання корупції та дозволяють правоохоронцям перевіряти декларації суддів, зокрема, Конституційного Суду. 

Про це повідомили на сайті парламенту.

На засіданні Верховної Ради 15 грудня депутати підтримали в цілому законопроєкти № 4470 та 4471. Перший відновив роботу НАЗК та надав повноваження й права слідчим виявляти ознаки корупційних та пов’язаних із корупцією правопорушень. Документ дозволив знову відкрити доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.

Другий законопроєкт визначає, як саме правоохоронці з НАЗК складатимуть адмінпротоколи на суддів за невнесення статків у декларацію. Cпочатку голова агентства або його заступник готують протоколи в трьох примірниках, один з яких потрапляє до судді. Він або вона протягом семи робочих днів можуть надати правоохоронцям пояснення. Зробити це судді можуть у присутності інспектора Вищої ради правосуддя, голови КСУ або його заступника. Після цього протокол передають до суду.

Якщо правоохоронці виявили ознаки іншого корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, що вчинили судді, зокрема, КС, вони мають підготувати обґрунтований висновок та надіслати його ВРП, а також повідомити про це раду правосуддя або голову КСУ. Перед тим як повідомити суддів про ймовірне правопорушення, висновок також має затвердити голова НАЗК.

Парламент повернув агентству право перевіряти спосіб життя та декларації суддів. Порядок проведення таких перевірок у відомстві мають визначити за погодженням ВРП або зборів суддів КСУ. Однак, розпочавши таку перевірку, вони мають одразу повідомити про це ВРП або голову КСУ. Водночас будь-який вплив, тиск або втручання в роботу суддів залишається під забороною.

Якщо судді не подаватимуть декларацій узагалі, то НАЗК має повідомити про це ВРП або голову КСУ.

Напередодні голосування парламенту правозахисники з Transparency International Ukraine підготували аналіз законопроєктів, у якому зазначили, що документи мінімізують будь-які потенційні ризики, враховують рішення КС та відновлюють раніше втрачені повноваження НАЗК.

“Це перший реальний і дієвий крок до виходу України з конституційної кризи”, – зазначили правозахисники на своїй сторінці у фейсбуку після голосування.

Нагадаємо, що конституційна криза, яку зараз допомагають вирішити міжнародні партнери України, почалася після рішення Конституційного Суду скасувати кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів. Судді також визнали незаконним повноваження НАЗК. Рішення спричинило бурхливу реакцію, зокрема в ЄС, де заговорили про тимчасове припинення безвізу.

Наразі Венеційська комісія підтримала декларування для суддів КС та наголосила, що перевірка статків є поширеною міжнародною практикою. Раніше судді заявляли, що вважають тиском моніторинг власних декларацій. Також експерти радять Україні взагалі змінити закон про КС, однак не відправляти у відставку дійсний склад КС.

Відомо, що 52% опитаних соціологами в жовтні поточного року людей назвали корупцію однією з найголовніших проблем України.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"