НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

НАЗК: у заст. нач. ДБР Бабікова може бути конфлікт інтересів при виконанні обов’язків очільника бюро

23.03.2020

У Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) заявили, що у першого заступника директора Державного бюро розслідувань Олександра Бабікова, який раніше був захисником президента-втікача Віктора Януковича, може бути потенційний конфлікт інтересів, якщо той виконуватиме обов’язки очільника бюро.

Про це йдеться на сайті відомства.

“До призначення на посаду першого заступника директора ДБР Олександр Бабіков був адвокатом одного з підозрюваних у кримінальному провадженні, досудове розслідування якого забезпечували слідчі Третього слідчого відділу ДБР. Цей відділ входив до управління, підпорядкованого Бабікову. Відповідно, це могло б зумовити конфлікт інтересів”, — зазначили у НАЗК.

Водночас, наприкінці січня тодішня виконувачка директорки Держбюро розслідувань Ірина Венедіктова підпорядкувала собі Третій слідчий відділ відомства, який займається “справами Майдану”. Після призначення Ірини Венедіктової генеральною прокуроркою її обов’язки виконує Олександр Соколов.

Нагадаємо, у березні НАЗК розпочало перевірку щодо можливого конфлікту інтересів у посадовця ДБР Олександра Бабікова. Підставою стала заява народних депутатів від “Голосу”.

Як раніше виявило “Слідство.Інфо”, попри публічні заперечення, Олександр Бабіков представляв інтереси президента-втікача Віктора Януковича в суді. Наша редакція отримала аудіозаписи із засідань, а також проаналізувала документи, які підтверджують те, що він був адвокатом президента-втікача.

Нагадаємо, що Олександр Бабіков став заступником директорки Держбюро наприкінці січня 2020 року. Обрали його на спеціальному конкурсі, про який оголосили торік, 29 грудня. Відтак претенденти мали лише два робочі дні на подання документів.

Невдовзі після призначення народна депутатка Олександра Устінова заявила, що Бабіков міг знати, що отримає посаду в ДБР, оскільки припинив адвокатську діяльність за день до оголошення відомством конкурсу. А журналісти Bihus.Info повідомляли, що цього ж дня Бабіков з’явився у Державному бюро розслідувань, де Ірина Венедіктова представила його колегам як свого заступника.

Нещодавно у ДБР офіційно заявляли, що адвокатська діяльність Бабікова не становитиме конфлікту інтересів під час роботи в бюро. Утім “Слідство.Інфо” дізналося, що в момент приходу Бабікова на керівну посаду слідчі ДБР почали витребовувати в “прокурорів Майдану” матеріали провадження щодо нападу на Януковича.

Марія Горбань

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"