НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Нацполіції пропонують посилити роботу з неповнолітніми

27.10.2017

Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму пропонує Кабінету Міністрів доручити Національній поліції забезпечити функціонування окремого спеціалізованого підрозділу поліції у справах дітей відповідно до вимог міжнародного права у сфері ювенальної юстиції

На сьогодні лише підрозділи Національної поліції мають право вживати заходів як щодо запобігання правопорушенням з боку дітей та стосовно дітей,  так і щодо захисту прав дитини, стосовно якої вчинено правопорушення. Після конституційної реформи прокуратура втратила функції представництва інтересів дитини і ці функції не перейшли ні до кого. У процесі реформування правоохоронних органів замість підрозділів кримінальної поліції у справах дітей були створені підрозділи ювенальної превенції, проте їх чисельність була суттєво скорочена. Водночас, особливо у зв’язку із ратифікацією Стамбульської конвенції та підготовкою до прийняття Закону України про запобігання та протидію домашньому насильству перед Національною поліцією України повстануть нові завдання. Тому, вважає голова Комітету, необхідно відновити окремий підрозділ поліції у справах дітей.

Раніше в Міністерстві внутрішніх справ України у підрозділах кримінальної поліції у справах дітей працювало 3,5 тисячі працівників, а зараз – близько тисячі триста працівників.

На цей час необхідно забезпечити наповнення підрозділів ювенальної превенції професійними кадрами, які вміють працювати з дітьми і потрібно збільшувати чисельність цих підрозділів.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, у свою чергу, наполягає на відновленні окремого спеціалізованого підрозділу із захисту прав дитини та збільшення чисельності його працівників.

Комітет ухвалив рішення, яким, зокрема, пропонується, рекомендувати Кабінету Міністрів України розробити та внести на розгляд Верховної Ради України  проекти законів про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення захисту дитини від насильства в сім’ї та інших форм жорстокого поводження та про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень спеціалізованих підрозділів Національної поліції України у сфері захисту прав дітей.

Також Комітет запропонував доручити керівництву Національної поліції України провести розрахунок із урахуванням обсягу завдань, покладених статтею 5 України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», іншими Законами України на уповноважений підрозділ Національної поліції України у справах дітей, встановити штатну чисельність працівників цього підрозділу з розрахунку не менше ніж один працівник на дві тисячі дітей.

Також Національній поліції України запропоновано забезпечити невідкладне розслідування спеціально уповноваженими слідчими Національної поліції України фактів порушення прав дітей на охорону життя, здоров’я, якісне оздоровлення та відпочинок, виявлених у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та фактів бездіяльності посадових осіб служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, медичних та педагогічних працівників на випадки насильства у сім’ї, жорстокого поводження стосовно дітей, а також провести перевірку дотримання законодавства посадовими особами органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та причин, що призвели до зриву вакцинації дітей, відсутності імунобіологічних препаратів для лікування правця, сказу, ботулізму тощо.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"