НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Нацгвардії куплять мікроавтобусів на понад 100 мільйонів у незмінного постачальника МВС

05.08.2020

Військова частина Нацгвардії №3078 має намір закупити 58 мікроавтобусів за понад 104 мільйони гривень у компанії «Спец-Ком-Сервіс». Договір планують укласти за переговорною процедурою, оскільки транспортні засоби нібито купують для потреб оборони. Ми вже неодноразово писали, що ця фірма регулярно постачає техніку відомствам зі структури Міністерства внутрішніх справ — загалом із 2016 року укладено договорів на понад 1 мільярд гривень. При цьому «Спец-Ком-Сервіс» фігурує в низці кримінальних проваджень щодо несплати податків.

Як з’ясувало «Слідство.Інфо», повідомлення про намір укласти договір із цією фірмою нацгвардійці опублікували на порталі Prozorro 31 липня.

Згідно з тендерною документацією, спеціалізовані автомобілі повинні бути на базі фургону Ford Transit, призначені для перевезення 13-ти військовослужбовців включно із водієм, а також їх озброєння та спеціальних засобів для виконання завдань із охорони громадського порядку. Відповідно до цінової пропозиції «Спец-Ком-Сервісу», фірма поставить нацгвардійцям транспортні засоби за ціною в 1,8 мільйони гривень кожен.

Договір військова частина Нацгвардії планує укласти без конкурсу, відповідно до закону від 2016 року «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони». Цей закон дає право поліції, МВС та низці інших силових структур у період проведення операції об’єднаних сил, воєнного чи надзвичайного стану укладати угоди за переговорною процедурою.

«Слідство.Інфо» не вперше розповідає про перемоги «Спец-Ком-Сервісу» на закупівлях відомств зі структури Міністерства внутрішніх справ.

Зокрема, наприкінці липня Національна поліція уклала договори на купівлю в цієї компанії 10 автомобілів-універсалів марки Fiat Doblo, 8 автівок типу пікап Isuzu D-MAX та трьох мотоциклів Honda Nc750 на загальну суму понад 13 мільйонів. На початку ж липня Нацполіція замовила 150 нових автомобілів Renault Duster у «Спец-Ком-Сервісу» за майже 72 мільйони гривень. При тому, що сім місяців до того поліцейські купували в неї такі ж авто на 15 відсотків дешевше.

За нашими підрахунками, з кінця 2016 року структури МВС уклали з цією компанією договорів на понад 1 мільярд 50 мільйонів гривень. При тому, що загалом «Спец-Ком-Сервіс» за цей період уклав договорів на суму близько 1,3 мільярди гривень. Відтак, частка угод із відомствами зі структури МВС складає близько 81%.

Найбільшими замовниками приватної фірми з-поміж структур МВС були Нацполіція (понад 522 млн грн), військова частина Нацгвардії №3078 (267 млн грн, не враховуючи закупівлю, про яку йде мова в новині) та Держприкордонслужба (249 млн грн).

Також ми повідомляли, що фірма «Спец-Ком-Сервіс» фігурує в кількох кримінальних провадженнях щодо ухилення від сплати податків.

Зокрема, у провадженні від 2016 року слідчі Управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби (ДФС) у Києві з’ясували, що «Спец-Ком-Сервіс» у 2016-2018 роках начебто укладала договори з фіктивними підприємствами для мінімізації податків. Про це ми дізналися з ухвали Деснянського районного суду Києві від грудня минулого року.

В іншому кримінальному провадженні, яке з літа 2017 року розслідувала ДФС на Полтавщині, йдеться про те, що фірма «Спец-Ком-Сервіс» у 2017-2019 роках нібито користувалася послугами конвертаційного центру для несплати податків та незаконного переведення безготівкових грошей у готівку. Про це свідчить ухвала Київського районного суду Полтави від травня минулого року. Утім, у жовтні Крюківський районний суд Кременчука закрив згадане провадження після скасування кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво.

Із ухвали Печерського районного суду Києва від вересня 2017 року ми дізналися, що у 2016 році прокуратура відкрила кримінальне провадження проти посадовців Нацгвардії, які нібито сприяли перемогам «Спец-Ком-Сервісу» на торгах щодо закупівлі техніки. За версією слідства, компанія могла виплачувати хабарі посадовцям Нацгвардії за обрання їх переможцями. Як повідомляють «Наші гроші», в межах цієї справи у 2017 році суд дозволив слідчим доступ до податкових документів та інформації про банківські рахунки «Спец-Ком-Сервісу», а в 2018 році — до інформації про банківські рахунки інших фірм-фігурантів, відмовивши у доступі до їхніх речей і документів.

Фігурувала «Спец-Ком-Сервіс» і в кримінальному провадженні щодо ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах – від 2016 року. За версією податкової поліції, «Спец-Ком-Сервіс» була однією з компаній, через яку низка підприємств ухилялася від сплати податків, створюючи фальшивий податковий кредит. Правоохоронці зазначали цю компанію як таку, що має «ознаки фіктивності». Про це йдеться в ухвалі Богунського районного суду Житомира від серпня 2016 року.

Також зауважимо, що компанія «Спец-Ком-Сервіс» працює 11 років, її зареєстровано в селі Петропавлівська Борщагівка під Києвом. Засновниками фірми є Михайло Городових із Черкащини й Сергій Калюш із Вишневого.

Нагадаємо, раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що реконструкцію готелю Міністерства внутрішніх справ замовили компанії, яка фігурує в розслідуванні поліції щодо розтрати бюджетних грошей. МВС має намір заплатити їй понад 37 мільйонів гривень.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"