НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Нардепи продовжують підлаштовувати судочинство під умови воєнного стану

29.07.2022

Наразі — в частині суддівського самоврядування та повідомлень учасників справи про дату і час засідань.

Такі зміни передбачені законом «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (проект №7315), який прийнятий Верховною Радою в цілому.

Так, продовжує набувати нових функцій портал «Дія». Тепер він стане джерелом інформації про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату і час судового засідання. Щоправда, не альтернативним, а додатковим.

За задумом авторів проекту, це потрібно для того, аби учасник справи був поінформований про зазіхання на його права. А дізнавшись — вжити заходів, аби отримати офіційну інформацію, ознайомитися з матеріалами справи тощо.

Так само через «Дію» можна буде отримати судове рішення у справі або виконавчий документ в електронній формі. Також — як додатковий спосіб інформування. Тобто, як можна зрозуміти логіку законодавця, офіційно судове рішення не вважатиметься врученим, тож з моменту ознайомлення учасника справи з ним у «Дії» жодні процесуальні строки відлік не почнуть. Що, по суті, дає додатковий час на підготовку оскарження.

Передбачені нововведення і для самих суддів. Так, під час дії надзвичайного чи воєнного стану якщо відбудеться зміна територіальної підсудності справ, що розглядаються у відповідному суді, суддя може бути без його згоди відряджений до суду, якому передається розгляд таких справ. А якщо там немає чи не вистачить на всіх вакансій — до будь-якого іншого суду того самого рівня і спеціалізації.

Тобто якщо у медицині впроваджено принцип «гроші йдуть за пацієнтом», то у судочинстві судді підуть за справами. Хоча, в умовах воєнного стану, це цілком логічно.

Також цілком логічно, що в умовах воєнного чи надзвичайного стану, а також антиковідного карантину (якщо його колись знову запровадять), збори суддів можна буде проводити у режимі відеоконференції. Щоправда, вони не зможуть вирішувати ті питання, для яких передбачено таємне голосування, наприклад, обирати керівництво.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"