НОВИНИ

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Найближчим часом протести в Україні малоймовірні – експерти

17.09.2018

Більше половини експертів вважають, що масові загальнонаціональні протестні акції найближчим часом малоймовірні.

Такі результати експертного опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва 3-13 вересня 2018 року.

Водночас думки експертів щодо можливих причин протестів громадян. Вісім з 21 респондента зазначили, що такі акції можуть бути спричинені утисками демократії та порушенням громадянських прав людей (фальсифікації виборів, узурпації влади).

До найімовірніших причин протестів чверть експертів відносять також підвищення комунальних тарифів та зміни у відносинах України з окупованими територіями Донбасу чи Криму, ще чверть –  вважає, що причиною протестних виступів може стати зміна зовнішньополітичного курсу країни (наприклад, відмова від перспективи членства в НАТО чи впровадження більш проросійського курсу).

Загалом експерти вважають, що протести є скоріше дієвим засобом тиску на владу. Про ефективність протестів як способу впливу на рішення влади зазначили третина експертів, але більшість все ж вважає, що протестні акції ефективні частково.

На думку третини експертів, силові методи протестів можуть бути більш ефективними за ненасильницькі акції, оскільки протести із застосуванням сили активніше висвітлюються у ЗМІ. А ще тому що влада часто схильна ігнорувати мирні протести – відзначає ще майже третина експертів. Однак деякі експерти також наголошують на тому, що  насильницькі методи є неприйнятними для суспільства, породжують ланцюгову реакцію насилля, можуть дискредитувати саму ідею протесту і не сприяють вирішенню проблеми, хоча й можуть привернути більше уваги до самої акції.

Причинами поширення застосування громадянами насилля експерти вважають те, що Євромайдан міг створити враження ефективності таких методів протесту в українських реаліях, набуття громадянами досвіду широкого застосування таких дій та загальне збільшення насильства в країні.

Чверть респондентів вважає, що силових громадянських протестів не стало більше через те, що влада вдосконалила способи реакції на такі дії громадян, і ще менше – що саме силові акції часто організовані вузькими колами людей, що не дозволяє стверджувати про їх поширеність загалом.

До опитування були запрошені науковці, дослідники з провідних українських ВНЗ, представники соціологічних компаній та аналітичних центрів, що фахово займаються вивченням протестних настроїв та протестної активності громадян України. Всього в опитуванні взяли участь 21 експерт з досліджуваної теми.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"