НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

НАБУ: Всі справи про незаконне збагачення будуть закриті

28.02.2019

Національне бюро вважає, що позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, через рішення Конституційного Суду, відкриває посадовцям можливості для зловживань та надає індульгенцію на вчинення ними кримінальних корупційних правопорушень.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

“Відтепер мільйонні статки, отримані з джерел, законність яких не доведена, в Україні не вважаються карним злочином”, – наголошують у НАБУ.

На думку Національного бюро, це рішення КС – політично вмотивоване і протирічить зобов’язанням України за ратифікованою Конвенцією ООН проти корупції, домовленостям із Міжнародним валютним фондом та Європейським Союзом.

У НАБУ нагадують, що їхні детективи розслідують факти незаконного збагачення на суму понад півмільярда гривень в межах 65 кримінальних проваджень. Серед підозрюваних осіб — судді, прокурори, народні депутати, колишні та чинні керівники органів державної влади.

Рішення КС означає, що всі кримінальні провадження в частині, що стосується незаконного збагачення цих осіб, будуть закриті. Так само як і справи, які вже слухаються в суді, зазначають у Бюро.

“Поновити розслідування стосовно фігурантів всіх 65 кримінальних проваджень, а також підозрюваних та обвинувачених за вже викритими фактами незаконного збагачення (в разі повернення відповідної статті до ККУ) буде неможливим, адже закон не має зворотної сили. Тому набуте майно за замовчуванням вважатиметься законним, безвідносно до джерел його походження”, – йдеться у повідомленні.

У НАБУ зазначають, що ухвалене рішення Конституційного Суду – “це крок назад у антикорупційній боротьбі України та крок назустріч реваншу старої системи”.

Нагадаємо:

26 лютого чотири джерела повідомили “Українській правді”, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Президент Петро Порошенко заявив, що розуміє людей, які засуджують рішення КСУ щодо скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення і пообіцяв розробити нову, таку, що “комар носа не підточить”.

Пізніше на сайті Конституційного суду опублікували рішення КСУ щодо скасування статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"