НОВИНИ

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

05.04.2024

РУБРИКАТОР

НАБУ розслідує можливі зловживання ексголови ліквідованого Верховного суду України

10.02.2021

Національне антикорупційне бюро розслідує можливі зловживання колишнього виконувача обов’язків голови Верховного суду України Василя Гуменюка, які могли завдати збитків.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду від 4 лютого, повідомляє «Слово і діло».

Вказану справу порушили на підставі заяви виконувача голови Верховного суду. Згідно із заявою, Гуменюк нібито з особистих причин та через персональну незгоду із законодавчо ухваленим на той момент рішенням про ліквідацію ВСУ, як юридичної особи перешкоджає процедурі ліквідації, що виявляється зокрема у непереданні до ВС належного йому згідно із вищевказаними нормами майна, яке через неналежні строки та умови зберігання псується та існують ризики його розкрадання через відсутність його контролю, обліку та інвентаризації.

За даними заявника, близько 70 одиниць автівок ВСУ, які перебували у віданні державного підприємства «Автобаза Верховного Суду України» перебувають на подвір’ї суду без номерних засобів, ключів та технічних паспортів, внаслідок чого майно, вартістю 13 млн грн псується без належного догляду. З матеріалів внутрішнього аудиту вбачається, що посадові особи ВСУ та ДП «Автобаза ВСУ», попри відсутність виділених коштів на забезпечення транспортних перевезень, списують видатки як власні видатки підприємства, тобто безпідставно та протиправно використовують кошти, які виділяються на ліквідацію підприємства та ВСУ для здійснення транспортних перевезень, що могло призвести до шкоди в майже 3 млн грн.

Окремо у справі досліджують рапорт Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України щодо можливих неправомірних дій Гуменюка, а саме привласнення матеріальних цінностей на загальну суму 29,3 млн грн. Спочатку справу розслідувало Державне бюро розслідувань, але в квітні 2020 року справу передали до НАБУ. Тому детектив просив суд продовжити слідство у справі. Суд клопотання задовольнив і продовжив розслідування до 5 червня.

Раніше 27 січня детективи НАБУ перебували в приміщенні Верховного суду і здійснювали збір пояснень працівників у вказаній справі.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"