НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

РУБРИКАТОР

На Закарпатті п’яні поліцейські тікали від тверезих поліцейських та активістів

20.11.2017

Про ці події розповів громадський активіст Віталій Грегор.

15 листопада близько 22:30 група волонтерів і активістів рухаючись по трасі із Воловця побачили, що їх переслідує невідомий автомобіль марки Ауді. Після пересікання декілька раз адмінпосту у с. Нижні Ворота Воловецького р-ну, зупинки на заправці і кружляючи більше години вулицями, побачили, що їх незаконне переслідування невідомими не закінчилось.

Вирішили не ризикувати та повернутись у Воловець, викликавши на підмогу друзів, опісля чого зупинились біля місцевої прокуратури. Одночасно навпроти через дорогу  зупинився і автомобіль-переслідувач. Активісти зі свідками підійшли до автомобіля Ауді і хотіли запитати причину їх переслідування, впізнавши в машині при цьому двох місцевих співробітників поліції Воловецького відділку поліції.

Однак поліцейські заблокувавшись в своїй машині, спочатку відмовились говорити, а згодом один із них через трохи приспущене вікно пробелькотів щось нерозбірливе, тобто мали видимі ознаки сп’яніння.

Активісти викликали по тел.102 групу швидкого реагування поліції, яка при приїзді відібрала у них заяви, а на вимогу активістів перевірити своїх же колег-переслідувачів на стан алкогольного чи навіть наркотичного сп’яніння не поспішали. Спочатку пояснювали, що не вбачають ознаків правопорушень у переслідуванні і не мають трубки для освідчення на місці, тому сказали що запропонують водіям пройти освідчення в лікарні, яка була розташовано до речі в 500 метрах. Однак ГШР фактично проігнорувала вимогу активістів і посадові інструкції, поспілкувавшись з кимось по телефону, навіть не запропонували переслідувачам пройти освідчення.

Опісля чого нетверезий водій-переслідувач вийшов з машини, ледве стоячи на ногах, спираючись на капот машини, ледве підписав якісь документи у працівника поліції і сів назад в машину. Поки ГШР відбирав пояснення у свідків події, порушники-переслідувачі втекли з місця події у сторону Міжгір’я. Після чого активісти попросили поліцейських наздогнати очевидних правопорушників, оскільки відмова від проходження освідчення прирівнюється до визнання вини у нетверезому керуванні, тому згідно КУпАП також потрібно вилучити права і убезпечити громадян від можливих ДТП, які потенційно можуть скоїти такі водії. Однак ГШР нічого не коментуючи, мовчки сіли в машину і поїхали зовсім у протилежному напрямку – в бік Нижніх Воріт.

На наступний день активісти завітали до керівника Воловецького відділення поліції О.Пасічника, який повідомив, що «стурбований таким випадком», але нічого не може зробити, окрім ініціювання  перевірки даного інциденту перед інспекцією по кадрам обласного ГУНП. Оскільки начебто недостатньо матеріалів для оформлення адмінматеріалів щодо притягнення підлеглих-переслідувачів до відповідальності.

Щодо перевірки можливої службової недбалості, а можливо і умисної бездіяльності із покривання колег групою швидкого реагування, що приїхала на виклик активістів, наразі взагалі нічого не відомо.

Наразі вже подана заява до прокуратури і наскільки відомо вже паралельно почалась службова перевірка обласною поліцією.Закарпатська обласна спілка «Ліга Ветеранів АТО та бойових дій “Карпатська Земля”» ставить вимогу обласному керівництву поліції від головуванням Романа Стефанишина провести негайну службову перевірку, відсторонити на час її проведення всіх причетних працівників поліції та вжити заходи щодо звільнення таких осіб у разі підтвердження їх вини.

Принагідно перед керівництво Національної поліції України в особі Сергія Князєва  просимо забезпечити  всі закарпатські екіпажі приладами для освідчення на місці, нагрудними відеокамерами та автомобільними реєстраторами для належного виконання працівниками поліції своїх службових обов’язків. У разі потреби готові забезпечити працівниками поліції, яких підозрюють наші побратими, проходження сертифікованого поліграфу в Мукачеві. У разі ігнорування наших вимог учасники бойових дій та волонтери будуть змушені відновлювати законність самостійно шляхом акцій прямої дії.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"