НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

На Вінниччині прокуратура припинила використання рабської праці в’язнів виправного центру №113

20.10.2017

Генеральною прокуратурою України спільно з прокуратурою Вінницької області виявлено нелюдські умови утримання в’язнів в одній з установ виконання покарань.

Так, за вказівкою начальника ВЦ № 113 після завершення ненормованого робочого дня засуджених не повертали до гуртожитку виправної установи, понад 2 роки вони проживали на території контрагентського об’єкту «Ві-О» у бараці фактично не придатному для будь-якого перебування там людей.

При цьому засуджені не мали постільної білизни та спали на брудному ганчір’ї у нелюдських умовах.

Засуджених, залучених до робіт з підвищеною небезпекою не забезпечували спеціальним одягом та взуттям, а також засобами індивідуального захисту.

На час перевірки одяг на засуджених мав рваний вигляд та фактично був непридатним для носіння. Незважаючи на несприятливі погодні умови та прохолоду, їх не було забезпечено сезонним взуттям, зовнішній вигляд в’язнів свідчив про те, що вони перебувають у пригніченому морально-психологічному стані.

Вивід засуджених здійснювався без дозволу Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації. Фактично керівництвом ДУ «Крижопільський виправний центр (№ 113)» допущено незаконне, рабське використання праці засуджених, яке не має нічого спільного із перевихованням засуджених.

Більше того, перевіркою встановлено, що попередній договір з контрагентським об’єктом «Ві-О» та виправним закладом було укладено за сприяння одного з керівників обласного управління ДКВС України в області та в інтересах його сина – власника указаного об’єкта.

З метою негайного усунення порушень до Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Генеральною прокуратурою України внесено вказівку з вимогою припинити залучення засуджених до праці на зазначеному об’єкті та за фактами порушення трудового законодавства, катування, зловживання владою і службовим становищем розпочато кримінальні провадження.

Загалом за результатами перевірки стану законності в діяльності кримінально-виконавчих установ у Вінницькій області розпочато 13 кримінальних проваджень, внесено 5 документів реагування та звільнено з дисциплінарних ізоляторів 3 незаконно поміщених в’язнів.

За сприяння керівництва прокуратури Вінницької області на розширеній нараді за участю керівників місцевих прокуратур обговорено проблемні питання та розроблено заходи щодо негайного усунення виявлених порушень.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"