НОВИНИ

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

РУБРИКАТОР

На Вінниччині поліцейського, який відкрив вогонь по авто, підозрюють у перевищенні повноважень

01.08.2023

На Вінниччині поліцейського сектору реагування патрульної поліції Тульчинського районного відділу поліції підозрюють у перевищенні службових повноважень. Про це редакція 368.media дізналася з кримінального провадження за ч. 2 ст. 365 КК. Слідство вважає, що капрал поліції скоїв злочин 27 лютого 2022 року, на третій день після початку повномасштабної збройної агресії РФ. Патрульний заступив у наряд на автодорозі між населеними пунктами селами Мазурівка та Маяки.

До капрала зателефонував начальник та повідомив, що в напрямку їхнього блокпосту зі сторони села Мазурівка рухається «ВАЗ 2109», який не виконує вказівку працівників поліції щодо зупинки, не зазначивши іншої інформації, у тому числі про водія та пасажирів даного транспортного засобу, а також про наявність у них зброї.

Після завершення цієї розмови капрал поліції повідомив іншим присутнім на даному блокпосту військовослужбовцям, що до них їде авто, яке необхідно зупинити, а водія та пасажирів затримати, водночас усвідомлюючи, що військовослужбовці не зможуть перевірити зазначену ним інформацію.

Надалі капрал, після почутих звуків пострілів з метою зупинки транспортного засобу «ВАЗ 21099», не встановив ким та з якою метою були здійснені дані постріли.

Натомість, він повідомив усім присутнім військовослужбовцям про необхідність зайняття ними позицій для стрільби на блокпосту та спільно з товаришем натягнув на проїжджу частину дороги пристрій для примусової зупинки автотранспортних засобів у виді металевих шипів.

Водночас, жодних інформувань щодо необхідності зупинення автомобіля або щодо вчинення водієм адміністративного чи кримінального правопорушення, поліцейському не  поступало. Водій ПДР не порушував та не створював загрозу життю чи здоров’ю.

Далі, перебуваючи на відстані до автомобіля більше 50 метрів, патрульний здійснив з автомата АКС один попереджувальний постріл у повітря водночас, коли водій під’їжджав до вищезазначеного блокпоста. Капрал не переконався, що водій міг почути здійснений ним попереджувальний постріл у повітря чи міг побачити сигнали для зупинки транспортного засобу, які подавалися руками як ним особисто, так і іншими військовослужбовцями, які перебували на блокпосту.

Після того, як водій продовжив свій рух та під’їхав до блокпосту, поліцейський подав команду голосом на відкриття вогню по зазначеному автомобілю іншим військовослужбовцям, які відповідно до його попередньої команди перебували на позиціях для стрільби на блокпосту, яку не уповноважений був надавати та сам особисто, перебуваючи на відстані до автомобіля не менше 40 метрів, здійснив не менше чотирьох прицільних пострілів по передній частині автомобіля водночас, коли водій  лише заїжджав на територію блокпоста та не доїхав до зазначеної стоп-лінії 13,3 метра.

Всі інші здійснили множинні прицільні постріли по автомобілю з метою його зупинки.

Внаслідок цього водій та троє пасажирів: двоє малолітніх та неповнолітня – отримали поранення. Капрала поліції відсторонили від посади.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"