НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

На Сумщині викрили поліцейського, який продавав персональні дані українців до РФ

05.09.2023

Кіберфахівці СБУ викрили на Сумщині схему продажу персональних даних українських громадян з державних баз даних до РФ та Казахстану.

За даними слідства, співробітник оперативного підрозділу ГУ Нацполіції Сумщини отримував з баз даних державних органів – прикордонної та міграційної служб України конфіденційну інформацію, яку надалі інші причетні до оборудки фігуранти продавали зацікавленим особам.

Пошук потенційних покупців конфіденційних даних організатори схеми здійснювали на тематичних форумах в Інтернеті. “Клієнти” замовляли ділкам потрібну інформацію із баз даних українських державних органів та сплачували обумовлену суму у криптовалюті.

Вартість кожного “замовлення” складала кількасот доларів, в залежності від обсягу.

Після цього зловмисники несанкціоновано отримували та передавали “клієнтам” дані з інформаційних баз через закриті канали електронного зв’язку.

“За даними СБУ, серед “клієнтів”, яким надавали такі “послуги”, були, у тому числі громадяни та мешканці Росії та Казахстану, а зміст інформації міг становити інтерес для спецслужби РФ з метою використання на шкоду інтересам України”, – зазначили у пресцентрі.

У ході проведення санкціонованих обшуків за місцем проживання та роботи одного з учасників схеми – співробітника поліції, правоохоронці виявили та вилучили: комп’ютерну техніку, флеш-накопичувачі, мобільні телефони, які містять докази протиправної діяльності.

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 362 Кримінального кодексу України (несанкціоноване копіювання інформації, яка оброблюється в автоматизованих системах, що призвело до її витоку, вчинені особою, яка має право доступу до такої інформації).

СБУ перевіряє можливий зв’язок підозрюваного до співпраці зі спецслужбою країни-агресора. Триває досудове розслідування для притягнення до відповідальності усіх осіб, причетних до протиправної схеми.

Заходи з викриття проводили співробітники Управління СБУ в Сумській області спільно зі слідчими ТУ ДБР у м. Полтава з дислокацією в м. Суми та ДВБ Нацполіції за процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури. Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"