НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

На посаду радника генпрокурорки Венедіктової претендують кадри з ДБР

20.03.2020

Євген Устименко, колишній прокурор та радник Ірини Венедіктової на посаді керівникці Державного бюро розслідувань, претендує на таку ж посаду вже в Офісі Генерального прокурора (ОГП). 

Декларацію кандидата на посаду радника генпрокурорки Устименко подав одразу після призначення Венедіктової в ОГП, 18 березня. А інший співробітник в Держбюро Олександр Ватутін, який був її помічником, звільнився в той же день, як Венедіктову призначили керувати прокуратурою. Щоправда, інформації про його намір піти працювати туди наразі немає, декларації кандидата він ще не подавав.

“Слідство.Інфо” дослідило статки цих осіб. Виходець з Харківщини Євген Устименко за 2019 рік вказав, що володіє земельною ділянкою площею майже тисяч квадратних метрів, житловим будинком площею понад 160 квадратних метрів, а також гаражем та нежитловим приміщенням площею майже 70 квадратів у Харкові. Дружині Олені належать дві земельні ділянки на Харківщині площею 50 гектарів.

Окрім цього, Устименко задекларував право користування квартирою в Харкові, площею в 112 квадратів, яка належить його матері й водночас колишній членкині Вищої кваліфкомісії суддів Валентині Устименко. Також Олена Устименко користується двома нежитловими приміщеннями у Харкові загальною площею понад 500 квадратних метрів. Власником приміщень є підприємець, якому вона торік позичила 800 тисяч гривень. Також Євген Устименко задекларував право користування кімнатою в Києві, яка належить Національному університету ім. Тараса Шевченка.

У Генпрокуратурі, де раніше працював Устименко, він заробив близько 900 тисяч гривень. Його дружина задекларувала за минулий рік 1,3 мільйони прибутку від підприємницької діяльності та 152 тисячі гривень — від Харківського університету ім. Каразіна. За інформацією місцевих медіа, Олена Устименко очолює кафедру цивільно-правових дисциплін юридичного факультету у цьому виші. Раніше таку посаду обіймала Ірина Венедіктова. Сам Євген Устименко також викладав у цьому університеті.

Готівкою сім’я зберігає майже 5 тисяч доларів, на банківських рахунках – близько 56 тисяч гривень. Також торік Олена Устименко позичила 8,3 мільйони гривень іншій особі. Дружина Устименка володіє двома автомобілями – Lexus 2015 року випуску та Mercedes-Benz 2008 року випуску.

Відповідно до декларації за січень-березень 2020 року, яку Устименко подав перед звільненням, на посаді радника Венедіктової він за декілька місяців заробив 81 тисячу гривень. Чоловік також не вказав жодної нерухомості, у якій би він проживав.

Інший співробітник Венедіктової Олександр Ватутін, який вирішив піти з Держбюро одразу після її переходу ОГП, у коментарі “Слідству.Інфо” відмовився відповісти, чи збирається працювати у команді генпрокурорки.

Ватутін раніше вже був на посаді у Генеральній прокуратурі. У 2018 році його намагалися притягнути до дисциплінарної відповідальності через начебто незаконне закриття кримінального провадження щодо особи, яка ухилялася від сплати податків. Але дисциплінарне провадження щодо нього врешті закрили.

У своїй останній декларації він також вказав чималі статки: квартиру на понад 200 квадратів у Києві та паркомісце на 30 квадратів, які з 2017 року офіційно належать, вочевидь, його родичці — Ватутіній Олені Михайлівні.

Дружина Ватутіна Ольга Анатоліївна у 2019 році купила BMW X5 2019 року випуску за понад три мільйони гривень. У минулому році дружина отримувала дохід від підприємницької діяльності, а також зарплату в компанії “Інформація і технології”. У 2014 році київські податківці розслідували ухилення цією компанією від сплати податків на суму 3,7 млн грн.

Крім того, Ватутін задекларував більше 100 тисяч доларів готівкою. У розмові з журналістами він сказав, що його батьки ведуть підприємницьку діяльність, тож змогли його забезпечити майном.

Нагадаємо, Ірину Венедіктову призначили на посаду генеральної прокурорки 17 березня. До цього вона виконувала обов’язки директорки Державного бюро розслідувань. Одразу після приходу Венедіктової в ДБР, її заступником став колишній адвокат Януковича. Олександра Бабікова обрали нібито на спеціальному конкурсі. Утім, невдовзі після його призначення, народна депутатка Олександра Устінова заявила, що Бабіков міг знати, що отримає посаду, оскільки припинив адвокатську діяльність за день до оголошення відомством конкурсу. А журналісти Bihus.Info повідомляли, що цього ж дня Бабіков з’явився у Державному бюро розслідувань, де Ірина Венедіктова представила його колегам як свого заступника.

Бабіков публічно заперечував, що захищав Януковича, та наша редакція знайшла аудіодокази, які вказують на те, що посадовець казав неправду.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"