НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

На Київщині побили журналіста: той заявив про бездіяльність поліції

08.06.2021

На Київщині біля села Немішаєве невідомі в присутності поліцейських побили спецкора інформаційного агентства “Єдина служба правової допомоги” Геннадія Фіміна, який став свідком нібито незаконного вирубування лісу. Про це 6 червня повідомили на сайті інформаційного агентства.

Директор ІА, адвокат Денис Осмоловський уточнив, що інцидент стався 20 травня 2021 року біля земельної ділянки, що розташована поряд з Варшавським шосе (знак смт Немішаєве).

“Журналіст став свідком правопорушення, пов’язаного з незаконною порубкою, пошкодженням та знищенням лісових культур і молодняку, що супроводжувалось експлуатацією транспортного засобу (гусеничного трактора) без ідентифікаційних номерів. Також було пошкоджено бар’єрні автодорожні загорожі”, – написав він.

За інформацією адвоката, ділянка, де відбувалися роботи, не була огороджена, у робітників не було паспорта об’єкта будівництва та дозвільних документів на право видалення зелених насаджень.

За викликом Фіміна на місце прибув наряд поліції Бучанського районного управління поліції ГУНП в Київській області. Той відрекомендувався журналістом, зробив офіційну заяву про виявлене правопорушення, попросив працівників поліції оформити заяву та викликати слідчо-оперативну групу для проведення огляду місця події. Разом із Фіміним був також учасник АТО, громадський діяч Євген Тимофєєв.

Згодом до вказаної ділянки приїхав депутат Немішаєвської селищної ради Костянтин Холоденко, який повідомив, що є співвласником земельної ділянки.

“Незадоволений діями Фіміна Г. А., Холоденко К. П. почав йому погрожувати застосуванням насильства. Після проголошення погроз Холоденко К. П. поїхав із зазначеного місця”, – пише Осмоловський.

Через погрози журналіст був змушений викликати на місце події працівників СОГ. Водночас сюди прибули невідомі особи в цивільному одязі. У присутності поліцейських вони побили Геннадія Фіміна, уточнив адвокат.

“Однією з осіб було завдано декілька ударів кулаком в голову, від яких Фімін Г. А. втратив свідомість, після цього йому було завдали ударів ногами в голову та тулуб”, – заявив він.

Водночас, за словами спецкора “Єдиної служби правової допомоги”, працівники поліції, які були свідками побиття журналіста, нібито в ситуацію не втрутилися.

“Отямившись від завданих ударів, Фімін Г. А. попросив працівників поліції викликати медичні служби для отримання невідкладної допомоги, але вони це не зробили”, – уточнив Осмоловський.

Фіміну довелося самому викликати медиків. Швидка допомога доправила журналіста до Київської обласної клінічної лікарні, де його було госпіталізовано.

Унаслідок отриманих тілесних ушкоджень журналіст 14 днів перебував на стаціонарному лікуванні. Згідно з випискою з історії хвороби, він дістав закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, забій м’яких тканин голови в потиличній ділянці, забій м’яких тканин обличчя та правої ліктьової ділянки.

Адвокат Осмоловський заявив про те, що внаслідок “невиконання своїх службових обов’язків з боку працівників Бучанського районного управління поліції ГУНП в Київській області було допущено вчинення кримінального правопорушення за ч. 2 статті 345-1 ККУ “Погроза або насильство щодо журналіста”. Також правоохоронці не вжили заходів щодо припинення та документування адміністративних правопорушень пошкодження лісових насаджень та автодорожніх загорож, уточнив він.

26 травня Геннадій Фімін подав заяву про вчинене кримінальне правопорушення за статтею 345-1 ККУ  до Шевченківського управління поліції ГУ НП у м. Києві.

Натомість із порушенням статті 214 КПК України станом на 2 червня відомості до ЄРДР за вказаною заявою не внесено. Фімін звернувся зі скаргою до Шевченківського райсуду Києва щодо “бездіяльності органу досудового слідства та зобов’язання внести відповідні відомості до ЄРДР”.

Осмоловський повідомив, що про ситуацію з побиттям журналіста та бездіяльністю поліції проінформовано Головне управління Нацполіції в Київській області, МВС, генпрокурора України, а також Раду з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України, Консультативну раду з питань забезпечення гарантій прав і основоположних свобод осіб, які брали участь у захисті України, Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова, Уповноваженого ВР з прав людини, Мінветеранів.

У коментарі “360 новини” депутат Холоденко підтвердив, що ділянка, де стався інцидент із побиттям журналіста, дійсно належить йому. Там зараз будується автомийка.

За його словами, розмова з Фіміним деякий час справді йшла на підвищених тонах, у якийсь момент депутат “узяв журналіста за плечі”, але жодних погроз у бік медійника не було.

Також Холоденко сказав, що на момент інциденту Фімін нібито був п’яний. Проте, за інформацією Осмоловського, той алкоголь не вживає. На сайті інформаційного агентства “Єдина служба правової допомоги” оприлюднено сканкопії медичних документів, зокрема дослідження, зроблене Фіміним у лікарні 20 травня 2021 року на наявність алкоголю в крові.

Адвокат Осмоловський у коментарі ZMINA повідомив, що вони домагатимуться реєстрації відповідної справи поліцією через суд. Про результати судового засідання він повідомить окремо.

Геннадій Фімін – переселенець із Луганської області, у 2014-му був зарахований добровольцем до лав ЗСУ, брав участь у бойових діях під час АТО у 2014–2015 роках, має інвалідність ІІ групи. Автор книги “Доброволець “Сумрака”. Як журналіст опікується питаннями захисту прав та інтересів учасників бойових дій (АТО, ООС), внутрішньо переміщених осіб, а також дотримання екологічного законодавства органами державної влади та громадянами.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Київська міська прокуратура 2 червня оголосила підозру поліцейському через напад на журналіста “Громадського” Богдана Кутєпова біля Кабінету Міністрів 29 червня 2020 року.

Правоохоронця підозрюють в умисному перешкоджанні законній діяльності журналіста й пошкодженні його майна – ч. 3 ст. 171, ч. 1 ст. 347-1 Кримінального кодексу України. До цього Кутєпов заявляв, що розслідування справи про напад на нього правоохоронці намагаються затягнути – нібито для того, щоб закрити її за строком давності.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"