НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

На Хмельниччині поліцейського виправдали у справі, де після візиту правоохоронців помер чоловік

01.05.2023

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області виправдав оперуповноваженого поліції від звинувачень у перевищенні повноважень і незаконному проникненні у володіння (вирок від 24 квітня).10 січня 2018 року у поліцію подзвонив сільський староста і повідомив, що у жительки села Велика Рішнівка хтось зламав замки і проник у хлів та викрав кормові буряки. На  місце події виїхала слідчо-оперативна група у складі трьох співробітників поліції.

Про злочин стверджувала жінка, яка успадкувала обійстя по сусідству після смерті свого брата. У проникненні вона звинувачувала чоловіка своєї сестри. На дверях хліву зламані замки, буряки поскладані у мішки, але залишені на місці. Крім того, селянка сказала, що родич не повертає пилку, яку взяв у покійника.

Поліцейські зайшли до цього чоловіка і той віддав їм пилку, а потім ще поїхав із ними вибачатися перед заявницею. За версією обвинувачення, селянина начебто побили і після повернення додому він до наступного дня помер.

Причиною смерті була ішемічна хвороба серця. А перелом грудини і ребер начебто посилили перебіг хвороби і сприяли настанню смерті.

Одного з працівників поліції звинуватили у перевищенні повноважень, що супроводжувалося насильством, а також незаконному проникненні у домогосподарство. Він вину не визнав. Чоловік, за його словами, сам погодився віддати пилку і пішов у хлів. При цьому був пʼяний і час від часу падав у хліву і на подвірʼї. Потерпілого ніхто не затримував і він сам начебто захотів поїхати із поліцією до родички та віддати їй пилку і вирішити конфлікт. Також потерпілий написав розписку, що більше не ходитиме в те господарство.

Ключовим свідком була вдова померлого, яка того дня була вдома. Жінка розповіла, що чоловік пішов у хлів, щоб взяти пилку і слідом за ним зайшов поліцейський та закрив за собою двері. Через привідкриті двері літньої кухні господиня чула стогін і  шум у хліву. Потім чоловік почав виходити з хліву і жінка нібито бачила, що у нього з вуха текла кров і була розсічена брова, а поліцейський ще ззаду вдарив його по спині гумовою палицею, від чого той спіткнувся. Господаря повели під руки і разом з поліцейськими він пішов з дому. А коли повернувся, то тримався за груди, стогнав і ліг у літній кухні, кажучи, що його побив той високий поліцейський «кейзером», але просив не викликати швидку. Коли він перестав ворушитись взагалі, жінка викликала швидку, але до приїзду медиків чоловік був мертвий. Штани вона зняла з чоловіка і спалила в кухні, а куртку, яка була в крові, спалили діти.

Вдова заявила цивільний позов до поліцейського про стягнення 3,6 мільйонів гривень моральної шкоди.

​Ще одна жінка того дня приїхала подивитися на спірну хату, оскільки думала її купити. Вона говорила,  що бачила, як потерпілий стояв боком до дороги і ліва сторона його обличчя нібито була закривавлена, він тримався за груди, був зігнутий. А поліцейський вдарив його гумовою палицею по спині ззаду, так що той впав на коліна.

Однак суд поліцейського виправдав. Показання двох основних свідків, як вважає суд, не узгоджуються з іншими доказами.

Розповідь вдови, зокрема, спростовується свідченнями двох інших поліцейських, які казали, що їх колега до хліву з потерпілим не заходив, а стояв назовні, притримуючи рукою двері, бо всередині було темно.

Із судово-медичних експертиз слідує, що тілесні ушкодження в померлого на лівій стороні обличчя відсутні. На лобі виявлено два садна, що не могло викликати сильної кровотечі.

Родичка, яка звинувачувала покійного у проникненні в її хлів, розповіла, що того дня поліцейські привезли його до неї з пилкою. Він не падав, тілесних ушкоджень та крові не було видно. У поліцейських гумової палиці свідок теж не бачила. Водночас жінка розповіла, що сестра з чоловіком зловживали алкоголем і постійно билися. Одного разу в полі сестра і її побила палкою, після того місяць замість неї доїла корову і загородила їй подвірʼя.

Домашнє насильство у сімʼї покійного підтвердили також сусіди. ​​Староста розповів, що з приводу цих пʼяниць мав навіть розмову із їх донькою. Між чоловіком та дружиною неодноразово виникали сварки, бійки, рукоприкладство. Староста  бачив це особисто, оскільки поруч має «фазенду». Спочатку сильнішим був чоловік, а потім його весь час лупцювала дружина. Чоловік від алкоголю став виснаженим, знесиленим, схуд, а жінка навпаки була агресивна і побила односельчанина, у звʼязку з чим навіть зареєстрували кримінальне провадження.

Судмедексперт виявив на тілі загиблого на менше 19 ударів у різні ділянки тіла тупими твердими предметами. Частина тілесних ушкоджень були заподіяні за кілька діб до приїзду поліції. Експерт повідомив, що переломи грудини і ребер могли утворитись у межах однієї години до моменту смерті. Перелом грудини міг виникнути як від тиснення, так і від удару твердим тупим предметом. Відомо, що непрямий масаж серця чоловікові не проводився.

Із пояснень судмедекспертів, перебіг ішемічної хвороби може призвести до раптової зупинки серця навіть на фоні повного благополуччя, і навіть вчасна медична допомога не завжди ефективна і гарантує можливість врятувати життя хворого.

З моменту повернення чоловіка додому і до смерті, яка настала через добу, перебувала лише його дружина, яка присутність у господарстві інших осіб категорично заперечувала. Протягом тривалого часу вона нічого не зробила для надання негайної медичної допомоги рідній людині. Хоча з її слів, чоловік ще з обідньої пори задихався, хрипів, не міг розмовляти і самостійно рухатись. Натомість жінка викликала швидку аж надвечір наступного дня, коли чоловік уже помирав.

Суд поставив під сумнів поведінку дружини померлого, а також сина і доньки, яка до того ж має медичну освіту. Йдеться про знищення речових доказів, а саме одягу померлого — штанів і начебто закривавленої куртки (куфайки) замість видачі їх правоохоронним органам.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"