НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

На Харківщині суди не можуть розглядати справу про держзраду ексначальника обласного управління СБУ

24.07.2023

У справі за обвинуваченням ексголови управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна триває зʼясування підсудності (ухвала від 18 липня).Початково справу направили до Київського райсуду міста Харкова. Однак голова цього суду одразу звернувся в апеляцію про визначення підсудності за іншим судом.

Подання мотивоване тим, що доказами у справі є матеріали, висновки та протокол допиту свідка з позначкою «таємно», що підлягають дослідженню, відповідно до вимог таємності. Однак у суддів Київського районного суду Харкова відсутній допуск до державної таємниці.

Голова Орджонікідзевського районного суду Харкова повідомив, що спеціальний дозвіл на провадження діяльності, повʼязаної з державною таємницею, був наданий лише Орджонікідзевському районному суду Харкова. Але на даний час цей дозвіл відсутній, оскільки раніше розміщене обладнання для дослідження таких таємних матеріалів знищили у звʼязку з введенням в Україні воєнного стану.

На сьогодні в судах міста Харкова та Харківської області відсутній спеціальний дозвіл на ведення діяльності, повʼязаної з державною таємницею.

Судді звернулися до голови Харківського апеляційного суду для внесення подання до Верховного Суду для вирішення питання про направлення кримінального провадження до іншого суду. Ідеться про те, що справу спробують передати в суд іншої області.

30 травня 2022 року президент Зеленський звільнив Дудіна з посади. У вересні того ж року його заарештували і повідомили підозру в державній зраді. За версією обвинувачення, Дудін саботував протидію агресору і намагався захопити владу в регіоні, усунувши від роботи голову Харківської обласної військової адміністрації. Він нібито створив умови для здачі росіянам зброї, набоїв та засобів захисту, що зберігалися в адміністрації УСБУ в Харківській області. Крім того, в умовах воєнного стану самовільно залишив місце служби без поважних причин. Дудін вину категорично не визнає.

Більше про справу Дудіна читайте у матеріалі: Державна зрада чи боротьба за владу в перший день війни. У чому підозрюють ексначальника Харківської СБУ

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"