НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

На Донеччині поліція не квапиться захищати журналіста від “титушок”

24.09.2017

20 вересня невідомі чоловіки спортивної статури не пустили до сесійної зали Добропільської міської ради на Донеччині позаштатного кореспондента Радіо Свобода Артема Лютого. Чоловіки вели себе агресивно та намагалися вибити камеру з рук журналіста, при цьому ніяк не пояснюючи свої дії.

Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

За словами журналіста, коли він прийшов висвітлювати роботу сесії, дорогу до сесійної зали йому перегородили невідомі чоловіки у цивільному.

“Прийшовши о 9.40, я побачив велике скупчення чоловіків у коридорі біля сесійної зали. Краєм ока я побачив, як заступник міського голови Олексій Галицький дав знак цим людям, і вони тут же активізувалися, зімкнувши переді мною ряди і не даючи пройти до сесійної зали. Вимог не висували, несли нісенітницю, що вони стоять в черзі і т. п”, – розповів журналіст.

Після цього Артем Лютий відійшов, дістав камеру, повісив на шию бейдж з посвідченням журналіста і спробував ще раз пройти до зали.

“З включеною камерою ще раз спробував пройти заслін. Цього разу був зустрінутий агресивно — це на відео є, молодий чоловік, опинившись у мене за спиною, спробував перекинути мене назад. Послідував удар, метою якого було вибити камеру з рук. Поки я знімав правопорушення, невідомий з цієї ж компанії перекинув мій штатив. Свідком всього цього був заступник міського голови Олексій Галицький. На моє прохання викликати поліцію той відмовив”, – розповів журналіст.

Журналіст зазначив, що, окрім нього, до сесійної зали не потрапили журналісти інтернет-видання “Шкварки” і редактор муніципальної газети “Новий шлях”.

Журналіст викликав поліцію і написав заяву про перешкоджання журналістській діяльності. “Поліція, прибувши на виклик, прийняла від мене заяву про перешкоджання журналістській діяльності та компенсацію моральної шкоди в 1000 грн. У заяві я вказав, що маю відеоматеріали, які доводять правопорушення, і готовий їх надати. Через щільний графік зйомок матеріали та доповнення до заяви я додам в понеділок (25 вересня – ред.)”, – сказав журналіст.

Згодом Артем Лютий дізнався, що його заява про перешкоджання не була внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Тож журналіст збирається оскаржувати це у прокуратурі.

Нагадаємо, за даними ІМІ, за вісім місяців 2017 року на території України (без тимчасово окупованих частин Донеччини й Луганщини і Криму) зафіксовано 173 випадки порушень свободи слова. Найбільше — в категоріях перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (54), обмеження доступу до інформації (23), погрози та залякування (21 випадок).

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"