НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

На Дніпропетровщині оператора телеканалу “Прямий” побили працівники СБУ (відео)

04.11.2022

Журналіста та оператора телеканалу “Прямий” побили представники правоохоронних органів у місті Жовті Води на Дніпропетровщині.

Співробітники телеканалу виконували редакційне завдання в ту мить, коли на них було скоєно напад. Крім того, спецпризначенці застосували силу і до працівників тютюнової фабрики, які два з половиною місяці намагаються відстояти своє право на працю.

Протестувальники встановили намети у дворі і там цілодобово чергували.  2 листопада, близько другої ночі правоохоронці зрізали металевий паркан і увірвались на територію.

Вони вимагали від журналістів залишити тютюнову фабрику, а потім почали бити і їх, і учасників акції. При цьому силовики з наліпками СБУ побили оператора та розтрощили відеокамеру телеканалу, супроводжуючи свої дії нецензурною лайкою.

Загалом на територію підприємства увірвалося близько трьохсот правоохоронців: вони були в масках та показали лише шеврони “СБУ” не надавши посвідчення.

За словами свідків, там були представники також інших силових структур.

Журналістка й оператор “Прямого” розповіли подробиці інциденту.

Як відомо, працівники СБУ розігнали мирний мітинг за відновлення роботи тютюнової фабрики, який висвітлювала також і знімальна група “Прямого”.

“Коли зайшли працівники СБУ, вони сказали всім стороннім покинути територію. До мене підійшов хтось зі співробітників СБУ, спитав хто я. Я представився — хто і з якого каналу. У відповідь мені сказали, що знімання заборонене, бо проходять слідчі дії. Я попросив цю людину представитись і показати документи. У відповідь мені ще раз сказали покинути територію. Потім хтось із силовиків наказав виставити мене за територію. Я пішов на вихід, зробив кілька кроків і мене почали підганяти зі словами “Іди швидше”, — розповів оператор Олександр Дубина.

За його словами, працівники СБУ підганяли його на вихід з території фабрики ударами по голові, спині й ногах. Ба більше, правоохоронці розбили його камеру.

“Після того, як я представився представником преси, у відповідь почув “На коліна!” і “Упав мордою в підлогу й лежати!”. Мені наказали повзти. Я повз на колінах. Співробітник СБУ сказав стати навприсядки й іти таким способом. Я так не міг іти швидко, бо кількома хвилинами раніше мені перебили ногу. У відповідь почув “Швидше бл*ть!”, я прискорився, наскільки міг” – вказує Олександр Дубина

Олександру допоміг один з працівників фабрики, якого також побили.

“Він мене повів далі від території. Кілька разів дорогою нас зупиняли представники СБУ і поліції, уже не били, але й особливого інтересу до того, звідки ми побиті йдемо — не виявили. Врешті ми вийшли з цього оточення”, — додав оператор “Прямого”.

Немало дісталося й журналістці Галині Федорченко, яку працівники СБУ притиснули до стіни.

“Потім працівники фабрики сказали, що під’їхали авто з силовиками. Усі працівники почали збиратися внизу на центральному вході. Я на шию вдягла посвідчення преси. Люди у формі підійшли до воріт і кричали: “Сторонні покиньте території, ви заважаєте слідству”. Працівники кричали “ганьба”, вимагали показати документи, на якій підставі ті приїхали. Ніхто не показав. Силовики болгаркою почали різати ворота”, — поділилась вона.

“А потім в одну секунду все стрімко змінилось. Хтось дав силовикам команду, (що саме не розібрала), нас притисли до стіни цеху, камеру іншої групи вибили з рук, а телефони хотіли забрати. У цей час інша журналістка намагалась знімати відео на телефон. Нас почали виштовхувати силоміць, дівчинці викрутили руки, вона кричала, іншому оператору також викрутили руки. Силовики штовхали нас до виходу з території. Навіть не дали змоги забрати речі. Навколо фабрики було оточення силовиків, навіть близько до території підійти було неможливо”  – зазначила Галина Федорченко.

Джерело

Джерело 2

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"