НОВИНИ

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Минулого року правозахисники зафіксували 27 випадків порушення прав ЛГБТ з боку поліції

05.02.2020

Минулого року правозахисники зафіксували 27 випадків порушення прав ЛГБТ з боку правоохоронних органів. Йдеться про образи, приниження людської гідності, погрози, упереджене ставлення, перевищення службових повноважень, фізичне насильство й тортури. 

Такими є результати звіту правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ”.

Найбільша кількість порушень – 17 – припала на образи, приниження людської гідності, погрози та упереджене ставлення.

Автори моніторингу зазначають, що неналежне реагування на звернення ЛГБТ по захист, як і в попередні роки, залишається одним з основних порушень з боку поліції. Таких випадків зафіксовано 12.

Порушення процесуальних норм, перевищення влади і службових повноважень та фізичне насильство відбувалися в дев’яти випадках, незаконне збирання, розголошення або загроза розголошення конфіденційної інформації – у чотирьох. Зафіксовано також один випадок, який припадає на тортури або нелюдське поводження.

“На відміну від кількох попередніх років, серед порушень прав ЛГБТ з боку правоохоронних органів на перший план вийшли випадки дискримінаційного ставлення за ознаками СОҐІ і, а протиправні дії працівників поліції у двох із цих випадків можна розцінити як злочини ненависті, що нагадує методи роботи старої міліції”, – зауважують автори моніторингу.

Так, у звіті “кричущим” називають поліцейський рейд на гей-клуб “Потьомкін” у Дніпрі в ніч із 19 на 20 квітня. Тоді в клуб “увірвалися” 20–25 працівників поліції, поклали всіх присутніх на підлогу та не дозволяли нікому піднятися протягом трьох годин, відкривши водночас усі вікна (температура на вулиці сягала +5°С):

У всіх присутніх вилучили мобільні телефони, а з гардероба зникли деякі речі. Про зникнення обладнання повідомив також і персонал клубу. За винятком мобільних телефонів, усе зникле не було занесено до опису вилучених речей.

Працівники поліції поводилися дуже агресивно та гомофобно, йдеться у звіті, висловлюючи образи та жарти, пов’язані із сексуальною орієнтацією присутніх. Двох іноземців, які в той час були в клубі, змусили голосно співати гімн України:

“Одному з відвідувачів нанесли тілесні ушкодження. Керівництву та співробітникам клубу висунули звинувачення за статтями 301 “Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів” та 302 “Створення або утримання місць розпусти і звідництво” Кримінального кодексу України”.

Автори звіту додають, що всі скарги на протизаконні дії працівників поліції до Уповноваженого ВРУ з прав людини та Державного бюро розслідувань привели лише до перевірки цих дій тією самою дніпровською поліцією, яка не виявила жодних порушень зі свого боку.

Водночас суд, який розпочався наприкінці 2019 року за обвинуваченнями на адресу власників клубу, як повідомляють автори звіту, не погодився з аргументами прокуратури та не допустив до розгляду 95% наданих  доказів, вказавши, що вони зібрані з порушенням чинного законодавства:

“Суд також не погодився з клопотанням прокурора про відвід судді. На момент складання цього звіту справа перебувала в процесі судового розгляду”.

Крім того, у звіті повідомляють і про ситуацію в Приморському відділенні поліції Одеси, яка сталась у середині листопада 2019 року. Дві лесбійки звернулися по допомогу через гомофобні дії охоронців одного з нічних закладів.

“Поліцейські вмовляли дівчат не вказувати гомофобний мотив, але, коли це не подіяло, стали погрожувати дівчатам повідомити про їхню сексуальну орієнтацію за місцем роботи однієї та місцем навчання іншої, скласти на них протокол за перебування в громадському місці в нетверезому стані та взагалі замкнути до ранку в “обєзьянніку”, – зазначають у звіті й додають, що до ранку дівчат тримали у відділку та протягом двох годин не випускали до туалету.

Нагадаємо, що у 2019 році експерти зафіксували 320 випадків дискримінації щодо ЛГБТ.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"