НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

МВС має намір створити реєстр центрів адаптації від наркозалежності

20.09.2018

У Міністерстві внутрішніх справ ініціюють створення реєстру центрів психологічної адаптації, з метою моніторингу правоохоронцями ситуації дотримання прав людини і координації протидії наркозлочинності.

Про це повідомили в Департаменті комунікації відомства, пише «Слово і Діло».

Питання про створення реєстру центрів психологічної адаптації обговорювалося під час зустрічі секретаря РНБО Олександра Турчинова, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з представниками центрів психологічної реабілітації, які працюють на базі релігійних організацій.

Турчинов заявив, що Україна не має системної програми, що дозволяє реабілітувати і повертати в суспільство людей, які «стали на слизький шлях».

«У нас існує програма наркозаміщення, вона досить складна. Крім того, у нас є реабілітаційні центри, але вони не відповідають високим стандартам. Тому ми зараз працюємо над програмою, коли представники правоохоронних органів і релігійної громади об’єднають свої зусилля в боротьбі з наркотичною залежністю. Думаю, що близько 1000 центрів протидії наркотичної залежності запрацюють в Україні і вони не будуть мати проблем з постійними перевірками», – сказав глава РНБО.

Аваков зазначив, що на рівні з установами, де надають соціально-психологічну допомогу, існують центри, де людей змушують до рабської праці і дають вживати наркотики, але в зменшених дозах.

«Ми бачимо випадки, коли реабілітаційні центри перетворюються на місця використання безкоштовної рабської силі. А в обмін, хвора на наркоманію особа, отримує ослаблену дозу, яка і є методом лікування. Поліція кваліфікує таку ситуацію, як незаконне утримання громадянина», – підкреслив міністр.

Він також зазначив, що така ситуація неприпустима і необхідно створити єдиний реєстр центрів психологічної реабілітації наркозалежних.

«Протягом одного місяця необхідно створити реєстр центрів психологічної адаптації, щоб представники Нацполіції могли співпрацювати із керівниками таких центрів. Крім того, будуть виділені дільничні офіцери, які зможуть також контролювати, чи не порушують у таких закладах права людини. Свобода волі – перш за все. До цієї роботи будуть залучені фахівці з ювенальної привенції та Департаменту протидії наркозлочинності», – зазначив Аваков.

Перший заступник голови Національної поліції В’ячеслав Аброськін зазначив, що роботу центрів зможе координувати один із керівників щодо протидії наркозлочинності.

«Коли буде створено такий реєстр, його роботу буде контролювати один з керівників підрозділів поліції з протидії наркозлочинності, який володітиме ситуацією по всій країні. І коли виникатимуть питання, комунікація буде йти зверху вниз, що значно полегшить роботу в цьому напрямку», – підсумував Аброськін.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"