НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Моніторингові візити до районних судів Миколаєва на предмет дотримання прав людини

10.01.2019

Регіональний представник Уповноваженого у Миколаївській області Світлана Одінцова разом з громадськими моніторами Романом Дятловим, Світланою Пашкевич, Наталію Гнатушою та Іриною Борщевською здійснила візити до Заводського, Центрального, Ленінського та Корабельного районних судів м. Миколаєва.

Під час візитів монітори перевірили умови перебування громадян в суді,  забезпечення прав осіб, які затримані за підозрою у вчиненні злочину та доступність  судів для осіб з інвалідністю.

У всіх судах виявлені проблеми. У жодному з судів у підсудних осіб не має доступу до питної води. У всіх судах відсутні кімнати для конфіденційного спілкування адвоката та клієнта, але у Центральному та Корабельному судах передбачені окремі кімнати для працівників органів прокуратури.

У Центральному районному суді камери для підсудних не відповідають встановленій нормами законодавства (2,7 кв. м.при нормі не менше 4 кв. м. на одну особу). У суді наявний пандус, який відповідає вимогам, судові зали сучасні, місце для перебування підсудних/засуджених під час судових засідань огороджені органічним склом.

У Корабельному та Ленінському районному суді площа камер для підсудних відповідає встановленим стандартам. Для конвоювання забезпечений окремий заїзд автотранспорту та вхід до приміщення конвоювання.

У Заводському районному суді моніторигова група звернула увагу на невідповідність приміщення конвоювання підсудних/засуджених вимогам законодавства. Приміщення для конвою має площу 4 кв. м. та містить вихід до двох камер. Перша камера має площу 5,7 кв. м., друга – 6,1 кв. м.. Отже, площа камери відповідає нормам за умови конвоювання не більше 2-х осіб для відповідності нормі не менше 4 кв. м. на одну особу. Під час моніторингового візиту у приміщенні конвою перебувало 4 особи,  серед них була одна жінка, яка перебувала у першій камері, 3 чоловіки – у другій камері. За словами працівників Національної гвардії, конвой складається з 4-х осіб, які розміщуються у приміщенні площею 4 кв. м., що також не відповідає вимогам. Через відсутність туалетної кімнати у приміщенні для конвою осіб вимушені проводити до окремого туалету, який розташований у іншій частині будівлі суду. Даний суд потребує розширення та переобладнання приміщення для відповідності до вимог законодавства.

Також існує проблема з забезпеченням доступності приміщень суду. У Заводському,  Центральному та Корабельному судах відсутня кнопка виклику працівника суду.

Ленінський районний суду розташований у бізнес-центрі на 2-4 поверхах приміщення, що не відповідає критеріям доступності. До входу у бізнес центру є пандус, але він не обладнаний поручнем. У холі центру також є сходи та кнопка виклику працівника суду, яка не працює. Наявний ліфт, але його ширина становиться 70 см, що унеможливлює пересування особи на інвалідному візку до приміщення суду на 2-му поверсі.

За результатами моніторингового візиту, звіт із наданням відповідних рекомендацій щодо усунення виявлених недоліків буде направлено до Територіального управління Державної судової адміністрації України у Миколаївській області.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"