НОВИНИ

19.09.2024

18.09.2024

17.09.2024

16.09.2024

13.09.2024

12.09.2024

РУБРИКАТОР

Мінфін пропонує нараховувати суддям премії до 40% від посадового окладу щомісяця

17.09.2024

У проєкті державного бюджету на 2025 рік Кабмін пропонує ввести «ноу-хау». Таким чином, до закону вводять окрему статтю, яка дозволяє виплату премій суддям першої інстанції.

«Установити, що у 2025 році суддям місцевого суду в межах коштів, передбачених у кошторисі на суддівську винагороду, може виплачуватися премія за результатами роботи, що визначається щокварталу у розмірі до 40 відсотків посадового окладу за кожен місяць. Положення про преміювання затверджується Вищою радою правосуддя» – зазначено в проєкті держбюджету №12000.

Слід зазначити, що наразі законом про судоустрій і статус суддів виплата премій суддям не передбачена. Ба більше, цей закон фактично забороняє запроваджувати додаткові елементи винагороди для суддів.

Так, відповідно до статті 135 закону про судоустрій «суддівська винагорода регулюється цим законом та не може визначатися іншими нормативно-правовими актами». Тобто вона не може регулюватися законом про держбюджет, хоча, по суті, Уряд з року в рік регулює її, встановлюючи для розрахунку окладів суддів заморожений прожитковий мінімум на рівні 2102 грн проти «звичайного» прожиткового мінімуму в 3028 грн.

Згідно з законом про судоустрій, суддівська винагорода складається з посадового окладу та доплат за: вислугу років; перебування на адміністративній посаді в суді; науковий ступінь; роботу, що передбачає доступ до державної таємниці.

Отже, про жодні премії у законі про судоустрій не йдеться, і норма про виплату премій є своєрідним «ноу-хау», яке не передбачено базовим законом.

Дійсно, «голий» оклад судді місцевого суду у 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто 63 060 грн, значно менший, ніж зарплата в деяких органах виконавчої влади, приміром, у НАЗК. При цьому вимоги та навантаження в судах першої інстанції подекуди значно вищі.

Утім, встановлення премії Мінфін може не вирішити, а створити нові проблеми.

По-перше, незрозуміло, звідки будуть взяті кошти на премії, адже бюджет судової влади у 2025 році фактично залишається на тому ж рівні, що й у 2024 році (додали лише трохи більше 1 млрд грн, що з урахуванням планованого заповнення вакантних посад фактично нічого не змінить).

По-друге, виникає питання, як це буде узгоджуватися із законом про судоустрій, який передбачає, що лише цим законом можуть визначатися елементи суддівської винагороди, а не іншими законами.

По-третє, є питання, яким чином буде забезпечена справедливість у визначенні таких премій і на кого буде покладено фінальне рішення. До того ж у судах можуть виникнути суперечки щодо таких премій, якщо хтось із суддів вважатиме, що йому не надали заслуженої премії.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"