НОВИНИ

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Міграційна служба оформила перше посвідчення на повернення в Україну

02.12.2022

Державна міграційна служба у рамках експериментального проєкту вперше оформила посвідчення на повернення в Україну людині, яку примусово вивезли в Росію.  Про це повідомили у МВС.

 Посвідчення особи на повернення до України – це 8-сторінковий буклет, який дасть змогу українцям у Росії виїхати через треті країни, зокрема Естонію, Латвію, Литву чи Грузію.

Раніше його могли видавати лише дипломатичні представництва та консульські установи, яких в Україні на території Росії після початку повномасштабного вторгнення не лишилось.

Тепер органи ДМС оформлюватимуть посвідчення в Україні й передаватимуть його особі, яка цього потребує. Звернутися щодо підготовки посвідчення можуть:

-один з батьків або інший законний представник особи віком до 18 років;

-подружжя;

-повнолітні діти;

-рідні брати / сестри;

Посвідчення можуть оформити й на підставі офіційного звернення Мінреінтеграції. Документ готуватимуть безоплатно протягом п’яти днів, а діятиме він до трьох місяців.

Нагадаємо, що достеменно не відомо, скількох українців депортували до Росії, однак, за даними російських посадовців, йдеться про щонайменше 3 мільйони осіб.

Президент Володимир Зеленський говорив, що Росія депортувала з тимчасово окупованих територій понад 1 мільйон 600 тисяч громадян України. У багатьох з цих людей відібрали документи, а деякі пройшли через фільтраційні табори, де з них знущалися й залякували.

Нещодавно правозахисники з Amnesty International випустили доповідь про те, як росіяни депортували та піддавали фільтрації українців. До прикладу, окупанти не давали цивільним утекти в бік підконтрольних українському уряду територій, іноді буквально відмовляючись випустити людей у потрібному їм напрямку або фізично супроводжували до автобусів, які потім відвозили тих до бойовиків на окуповану Донеччину.

Джерело

 

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"