НОВИНИ

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

05.04.2024

04.04.2024

РУБРИКАТОР

Медійники й правозахисники вимагають розслідувати вбивства Гонгадзе і Шеремета

17.09.2018

Медійні та правозахисні організації закликають владу публічно відзвітувати про хід розслідування вбивства засновника «Української правди» Георгія Гонгадзе і одного з керівників УП Павла Шеремета.

Про це йдеться заяві медійників та правозахисників, опублікованій на сайті «Детектор медіа» 16 вересня, у 18-ту річницю зникнення Гонгадзе. У тексті зазначається, що знайти і притягнути до відповідальності замовників убивства Гонгадзе обіцяли усі президенти та усі глави МВС та ГПУ. “Але щороку повторюється те саме. Нас, представників українських медійних, правозахисних організацій та журналістської спільноти, обурюють постійні пусті обіцянки, і ми вимагаємо у президента України, прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ та генпрокурора завершити розслідування, і назвати нарешті замовників вбивства нашого колеги”, – йдеться в заяві.

“Ми звертаємося до керівників правоохоронних органів і вимагаємо максимально якісно і оперативно розслідувати найбільш болючі для суспільства справи вбивства Георгія Гонгадзе і Павла Шеремета”, – наголосили медійні та правозахисні організації. “Ми хочемо почути публічний звіт влади про хід цих розслідувань, і чекаємо якнайшвидшого їхнього завершення і покарання винних”, – йдеться в заяві.

Там наголошується, що без розслідування цих справ не можна говорити говорити про довіру до влади та правоохоронної системи ані з боку журналістської спільноти, ані з боку українського суспільства. “Ми занепокоєні тим, що фізична агресія і напади на журналістів почали рости з наближенням виборів, а кількість розслідувань, вироків нападникам лишається на тому самому рівні і становить не більше 10% від кількості порушених справ”, – йдеться у тексті.

Під заявою підписалися Інститут масової інформації, “Детектор медіа”, Центр громадянських свобод, Центр інформації про права людини, Інститут демократії ім.Пилипа Орлика та Донецький інститут інформації. Як відомо, засновник “Української правди” Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту.

У 2009 році в Київській області знайшли рештки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох екс-працівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років. Крім того, у січні 2013 року суд засудив до довічного ув’язнення колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"