НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Маріупольського прокурора звільнили за брехню про полон у окупантів

03.04.2023

Начальника відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин Донецької обласної прокуратури Володимира Ледяйкіна звільнили з роботи через його невиїзд з окупованої території. Про це редакція 368.media дізналася з рішення КДКП.Лейдяйкін працював у прокуратурі з липня 1998 року дотепер. Після повномасштабного вторгнення військ російської федерації він, попри неодноразові вказівки керівництва щодо необхідності виїзду з  Маріуполя у напрямку Запоріжжя та запропоновану допомогу у виїзді на службовому транспорті прокуратури, цього не зробив.

Ледяйкін  повідомив, що виїжджати не збирається. Більш того, він не повідомив підлеглих про необхідність евакуації. Через кілька тижнів Ледяйкін виїхав спочатку до смт Ялта Донецької області, а потім до Бердянська Запорізької області. Перебуваючи на тимчасово окупованій території, прокурор з березня до серпня, виїхати не намагався.

Сам Ледяйкін заявив, що з середини квітня до початку травня він перебував у полоні окупантів, про що внесено відомості до ЄРДР.

Свідки заявили, що у день вторгенння Ледяйкін відмовився від виїзду з Маріуполя на службовому авто через погіршення самопочуття. Він навіть оформив листок непрацездатності до 28 лютого.

Наступного дня, колега запропонував Ледяйкіну виїхати з міста на службовому автомобілі обласної прокуратури самостійно або з будь-яким іншим водієм, однак він відмовився через відсутність навичок керування авто.

У Бердянську  Ледяйкіну та ще одному працівнику Донецької обласної прокуратури повідомили, що є можливість разом із сім’ями виїхати з міста на автотранспорті. Прокурор від зазначеної пропозиції відмовився, хоча інший працівник із сім’єю виїхав. Далі його дружина вже в квітні повідомила, що чоловіка начебто позбавили волі окупанти. У травні 2022 року з мобільного телефону Ледяйкіна через месенджер WhatsApp на телефон  почали надходити SMS-повідомлення з питаннями про евакуацію та причини невиплати йому заробітної плати. Однак на зворотні дзвінки прокурор не відповідав.

Останній раз свідок спілкувався з Ледяйкіним 31 травня, коли той зателефонував з претензіями на невиплату заробітної плати та ненадання відпустки. Останній відмовився виїжджати до Дніпра, оскільки боїться блокпостів.

У заявах від 19 жовтня 2022 року та клопотанні від 17 березня 2023 року Ледяйкін підтвердив викладені у дисциплінарних скаргах обставини та, зокрема той факт, що після вторгнення він із дружиною та двома малолітніми дітьми, одна з яких є інвалідом з дитинства,  залишився на непідконтрольній Україні території. Він пояснив, що через підвищення артеріального тиску та цукру в крові оформив листок непрацездатності у сімейного лікаря.

З його слів, автобуси для евакуації не прибули через відсутність пального і йому було необхідно виїжджати самостійно. Виїхати з міста можливості він не мав, оскільки жодна служба таксі, громадський транспорт не працювали. Ледяйкін заявив, що керівництво Донецької обласної прокуратури  не вжило реальних заходів щодо евакуації.

Щоб дістатися міста Запоріжжя їм потрібно було б пройти через 12 блокпостів з представниками «ДНР» зі списками. Він впевнений, що через те, що він працював першим заступником прокурора міста Донецька у 2014 році, шансів безпечно пройти через блокпости у нього було мало.

Вже у квітні його начебто затримали озброєні особи, котрі знали про його колишню роботу. Через два тижні його відпустили без паспорту.

У КДКП цю інформацію не сприйняли, оскільки зазначені відомості містять неузгодженості щодо окремих обставин затримання та не підтверджені відомостями з інших джерел. Інші пояснення також не витримали критики. Комісія вирішила звільнили Ледяйкіна з посади.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"