НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Люди оскаржуватимуть постанови патрульних: суддя про штрафи за автокрісла

26.11.2019

Питання штрафів через відсутність автокрісла нині найактуальніше. Ми повідомляли, що

Штрафи – немалі, але водій може оскаржувати постанову патрульних. Суддя-спікер Скадовського районного суду Херсонської області Олександр Кустов прогнозує, що штрафи оскаржуватимуть у судах.

Олександр Кустов також пояснив, що у законі не йдеться саме про автокрісла. А тим паче там немає вказівки щодо перевезень дітей в автобусах і таксі.

У законі нема слова «автокрісло»

Доцільним було б передбачити у ПДР чи Правилах перевезення пасажирів автомобільним транспортом конкретний, максимально вичерпний перелік таких спеціальних засобів.

Законодавець не надав визначення що таке «спеціальні засоби, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачені конструкцією цього транспортного засобу».

І це становитиме складнощі при оформленні та розгляді співробітниками патрульної поліції матеріалів про порушення правил перевезення дітей, а також може бути підставою для оскарження таких постанов в судовому порядку.

Очевидно, що мова йде про дитячі автокрісла та бустери. Однак, за відсутності законодавчого регулювання, такими спеціальними засобами можуть вважатися будь-які пристосування які дозволяють підняти на достатню висоту та надійно зафіксувати дитину ременями безпеки й убезпечити її від отримання травм чи загибелі у разі настання ДТП.

У автобусі дитину можна перевозити на руках?

Згідно з правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту (далі — Правила), водії таксі та автобусів зобов’язані, виконувати вимоги та не порушувати вимог Правил дорожнього руху (пункти 147, 150, 154 Правил).

Натомість, пасажир таксі має право перевозити на руках дитину дошкільного віку на задньому сидінні (пункт 156 Правил).

А пасажир автобуса має право безоплатно перевозити з собою одну дитину віком до шести років без права зайняття нею окремого місця (пункт 159 Правил). Вказані положення не передбачають обов’язкового використання спеціальних засобів, про які йдеться в ПДР.

Звичайно, з метою убезпечення травмування дітей, оптимальним була б наявність в автобусах чи таксі дитячих автокрісел чи бустерів.

Однак, згідно з Правилами, пасажири мають право вимагати від водіїв таксі чи автобуса перевезення ними дітей без наявності вказаних спеціальних засобів.

В будь-якому випадку ризик нести відповідальність за порушення правил перевезення дітей несе саме водій транспортного засобу.

При перевезенні дитини важливо пам’ятати, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, використання дитячих автомобільних крісел знижує ризик отримання дітьми травм в ДТП на 70%, а смертності — на 54%.

Дбайте про безпеку дітей під час дорожнього руху. Діти це наше майбутнє!

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"