НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

“Лягай, бандеро!” Глава Нацполіції розкрив подробиці побоїща у Києві

28.02.2019

Глава Національної поліції України Сергій Князєв заявив, що під час зіткнення з радикалами біля Подільського райвідділу поліції Києва 9 лютого правоохоронці виконували свою функцію, діючи відповідно до ситуації.

Новими подробицями інциденту він поділився в інтерв’ю “Цензор.НЕТ”. За словами Князєва, крім недоліків, можна знайти також і позитивні моменти.

“Закон передбачає адекватність реакції. І ця адекватність — на розсуд керівника підрозділу або особи, яка віддає команду. Давайте знайдемо в нормі права, що таке адекватність. Адекватність реакції — згідно зі стартовою інформацією, отриманою старшим керівником, який віддає команду”, — пояснив він.

За словами Князєва, з’ясовувати, чи законно були доправлені активісти в поліцію, часу не було, оскільки роботу відділу заблокували і правоохоронці мали зреагувати якомога швидше.

“Як він повинен діяти, зважаючи на те, що дія або бездіяльність однаково підпадає під покарання? І старший керівник дає команду: розблокувати роботу підрозділу. Далі йдуть погрози і ризики. У цих громадян вилучили ножі, газові балончики, кийки — умовно не зброю. Що це за собою тягне? Залежить від того, яка це частина суспільства. А це політично активна, радикально налаштована”, — сказав Князєв.

На думку глави Нацполіції, в подібних випадках треба не бігти до найближчого квіткового магазину і купувати троянди або тюльпани, а виконувати поліцейську функцію — розблокувати роботу.

Керівник Нацполіції також відзначив позитивний момент, який він помітив у зіткненнях з активістами. За його словами, журналісти могли спокійно знімати те, що відбувається, не побоюючись за свою безпеку.

“Тепер давайте поміркуємо: що б у цій ситуації було у 2013 році? Удар — камера — асфальт. Так? А що ми побачили у 2019 році? Журналіст знімає, і ніхто йому не заважає. Бо це — твоє право. Це твій обов’язок. Ми потім скористаємося твоїми матеріалами для встановлення істини у цій справі”, — поділився він.

На питання, чому правоохоронці не відреагували інакше, не долучили, наприклад, поліцію діалогу, Князєв пояснив, що блокування держустанов істотно відрізняється від мітингів і вимагає залучення інших підрозділів.

“Тут зовсім інше — блокування державної установи. Якщо треба організувати переговори, якщо необхідна деблокада, якщо захоплені заручники, тоді справою займаються як спецпризначенці, так і перемовники. Не поліція діалогу”, — запевнив він.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"