НОВИНИ

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Лутковська хоче, щоб поліцейські за порушення КУпАП відповідали нарівні з іншими громадянами

05.05.2017

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Луьковська звернулася до КСУ щодо конституційності положень ч. 1 статті 15 КУпАП та ч. 2 статті 45 Дисциплінарного Статуту ЗСУ

У поданні Уповноваженого йдеться про визнання положень частини першої статті 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення та частини другої статті 45 Дисциплінарного Статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України «Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України» від 24 березня 1999 року № 551-XIV, такими, що суперечать частині першій статті 8 та частині першій статті 24 Конституції України, оскільки порушують конституційну вимогу рівності перед законом.

Так, оскаржуване положення частини першої статті 15 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти під час проходження зборів, а також особи рядового і начальницького складів Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту і Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, поліцейські несуть відповідальність за адміністративні правопорушення за дисциплінарними статутами.

За порушення правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, санітарних норм, правил полювання, рибальства та охорони рибних запасів, митних правил, вчинення правопорушень, пов’язаних із корупцією, порушення тиші в громадських місцях, неправомірне використання державного майна, незаконне зберігання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, невжиття заходів щодо окремої ухвали суду, ухилення від виконання законних вимог прокурора, порушення законодавства про державну таємницю, порушення порядку обліку, зберігання і використання документів та інших матеріальних носіїв інформації, що містять службову інформацію, ці особи несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах. До зазначених осіб не може бути застосовано громадські роботи, виправні роботи й адміністративний арешт.

Крім того, відповідно до частини другої статті 45 Статуту Збройних Сил України за вчинення адміністративних правопорушень військовослужбовці несуть дисциплінарну відповідальність за цим статутом, за винятком випадків, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Відтак, законодавцем створено окремі привілейовані групи осіб, які не несуть відповідальність за вчинення адміністративних правопорушень на рівних засадах із іншими особами, а несуть відповідальність за такі правопорушення у порядку, встановленому відповідними дисциплінарними статутами.

Встановлення для окремих професійних груп особливостей порядку притягнення до відповідальності може бути виправданим у разі, якщо характер виконуваної роботи, служби виправдовує відмінні від загального порядку правила. Однак такі відмінності мають переслідувати легітимну мету і за своїм обсягом та характером бути виключно необхідними для досягнення поставленої мети.

Однак законодавство вже передбачає несення вказаними особами відповідальності за певні правопорушення у відповідності до КУпАП, що свідчить про визнання відсутності в цьому загрози належному виконанню професійних обов’язків. Відповідно, положення КУпАП, завдяки якому відповідні професійні групи не несуть адміністративну відповідальність на рівних засадах з усіма громадянами, є об’єктивно невиправданим з точки зору переслідування легітимної мети.

Згідно з Регламентом Конституційного Суду України, конституційне подання передано на вивчення в Секретаріат Суду.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"