НОВИНИ

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

07.05.2024

06.05.2024

03.05.2024

РУБРИКАТОР

Луганська поліція передумала закуповувати сигналізацію на 5 млн після скарг ЦПК

05.04.2018

Центр протидії корупції добився розірвання договору на 5 мільйонів, укладеного Управлінням поліції охорони в Луганській області за результатами тендеру, один із двох учасників якого у “чорному списку” АМКУ.

У лютому 2018 Управління поліції охорони в Луганській області за результатами тендеру на закупівлю пристроїв для охоронної та пожежної сигналізації уклало угоду із ТОВ “ГК Оріон” на суму 4,97 мільйонів гривень.

Зроблено це було всупереч законодавству, адже єдиний конкурент переможця тенедеру ТОВ “ЛТД Парадокс-текнолоджі” знаходиться в “чорному списку” АМКУ. Компанія навмисно подала неправдиву довідку про те, що її не притягували протягом останній трьох років до відповідальності через змову на торгах.

Таким чином ЛТД Парадокс-текнолоджі мали б не допустити до участі в тендері, а сам тендер переоголошувати через недостатню кількість учасників. Тим не менше, Луганська поліція за зверненням Центру протидії корупції відмовилася це робити, стверджуючи, що закон не зобов’язує їх перевіряти достовірність наданих учасником відомостей і вони “врахують на майбутнє зауваження”.

Справа в тому, що згідно з законом, компанія відсторонюється від участі у публічних закупівлях на три роки, якщо її притягували до відповідальності через змову на торгах. Такі рішення ухвалює Антимонопольний комітет та відповідно формує так званий “чорний список”.

“Дивно, що замовник будучи правоохоронним органом не побачив у діях учасника тендеру ознак злочину (підробка та використання підроблених документів) та самостійно після першого нашого звернення не розірвав договір”, — говорить юрист Центру протидії корупції Олександр Литвин.

Лише  після другого звернення Центру протидії корупції Управління поліції охорони “додатково розглянувши попереднє звернення” повідомило, що все ж таки вирішило розірвати договір.

Нагадаємо, що у 2017 році 163 компанії зі списку порушників Антимонопольного комітету попри заборону продовжували вигравати тендери та укладати договори з державними установами.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"