НОВИНИ

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

РУБРИКАТОР

Лікаря виправної колонії покарали дрібним штрафом за незаконне придбання та зберігання наркотиків

09.08.2021

Завідувача медичної частини Казанківської виправної колонії № 93 оштрафували на 1700 гривень за  незаконне придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту (вирок від 4 серпня).

За версією обвинувачення, медик вступив у змову із засудженим і погодився пронести на територію колонії заборонені речовини – наркотики.

11 червня 2020 працівник установи вийшов додому на обід. Перебуваючи біля продуктового складу, в приблизній відстані від установи виконання покарань до 30-ти метрів, підійшов до автомобіля і отримав пакет.

Перший заступник начальника колонії був свідком цієї події і гукнув обвинуваченого та сказав повернутися. Чоловіка завели в альтанку біля КПП і обшукали. У торбині виявили 171 грам канабісу і майже 3 грами метадону.

Як пояснив свідок, того дня вже була оперативна інформація про можливі незаконні дії їх працівника.

Але в підсумку суд визнав, що умисел на збут наркотиків в’язню недоведений. Лікаря затримали на на території колонії і не по дорозі туди, а, навпаки, за межами установи, коли він ішов додому.

Чоловіка затримали по дорозі від території установи виконання покарань, після чого провели навіть не до режимної охоронюваної території, а до альтанки, розташованої біля КПП, де в подальшому проведено огляд речей. Тобто на території місця позбавлення волі обвинувачений взагалі не затримувався та не перебував та в її сторону після отримання пакету із наркотиками не направлявся.

Не доведено, що телефон, з якого начебто лікар дзвонив в’язню, належить саме йому. З протоколу огляду місця події вбачається лише той факт, що телефон виявлено під час огляду альтанки, без зазначення фактичного місця його виявлення та особи, якій цей телефон належить. Так само про власника не сказано у протоколі огляду предмета. Водночас саме з цього телефона за кілька хвилин до затримання здійснено дзвінок на номер, яким користувався засуджений. Під час обшуку в’язень вихопив свою мобілку та розбив об кут столу.  Від надання пояснень з приводу знайденого мобільного телефону засуджений відмовився.

Згідно з довідкою оперативного відділу виправної колонії, засуджений схильний до втягування персоналу установи в позаслужбові стосунки, перебуває на оперативно-профілактичному обліку як «схильний до злісної непокори вимогам адміністрації та дій, що дезорганізують роботу установи».

Суд дійшов висновку, що відсутні будь-які докази, що лікар мав домовленості із в’язнем щодо передачі йому наркотиків, придбав та зберігав їх саме з метою збуту в місця позбавлення волі.

Суд перекваліфікував дії обвинуваченого на незаконне придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту і оштрафував на 1700 гривень.

Якби лікаря визнали винним у замаху на збут наркотиків в’язню, то йому загрожувало б позбавлення волі.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"