НОВИНИ

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

РУБРИКАТОР

Легенда про доброго Міністра: Аваков не вдався до насильства через палатки під Радою

20.10.2017

Намети, які з’явилися на Грушевського у вівторок, посварили не лише організаторів акції.

Куди більше емоцій вони викликали в головному кабінеті АП на вулиці Банковій. Президент Петро Порошенко лютував. І мав підстави.

Те, чого він так довго боявся, чого так намагався уникнути всі останні місяці, – сталося. І йдеться тут не про десяток наметів під парламентом, а про куди більш небезпечну ситуацію.

Президент, який прийшов на хвилі Майдану, вперше опинився перед досить реальною перспективою отримати Майдан власний. Але вже проти себе.

Скільки б наметів і де в центрі Києва не стояло, але вони – реальні. У них уже живуть цілком конкретні люди, які нікуди йти не збираються.

Так, спершу їхніми гаслами були суд, недоторканність, виборчий закон. Але вже на третій день протесту всі не ховаючись вигукують зі сцени чутливі для Порошенка гасла: “Революція!” та “Імпічмент!”

Співрозмовники УП в оточенні президента переконують, що насправді ніякої проблеми немає. “100 людей Семенченка – це не Майдан”, і нічого з наметовим містечком Саакашвілі робити не треба, бо воно саме зачахне через тиждень безглуздого стояння.

Але проблема у Порошенка таки є. І мало того, що вона велика, то ще й вирішити її неможливо. Суть цієї проблеми сформулював у розмові з УП один із наближених до президента депутатів: Важливо, не хто поставив намети, – а хто дав це зробити”.

У президента на це питання є тільки одна відповідь – Арсен Аваков.

Тому у вівторок ввечері, коли “донбасівці” Семенченка обживались у наметах на Грушевського, на Банковій було справді гаряче. Порошенко покликав до себе Авакова разом з керівниками Нацполіції. І розмова була, м’яко кажучи, не завжди коректною.

Аваков і не приховував, що, обираючи між кров’ю на вулиці та напівпорожніми наметами, він не вагаючись обрав останнє. Проте Порошенко мав підстави сумніватись у запевненнях глави МВС, що ситуація під повним контролем, а в Саакашвілі нічого не вийде.

Бо та ж людина 10 вересня обіцяла не пустити Міхо в країну. Але ж він уже тут – за два кроки від Банкової. Ті ж люди обіцяли тихо затягати Саакашвілі по судах за прорив кордону. Але замість виправдовуватись перед суддями, той розбив наметове містечко під Радою.

І головне. Найбільш неприємне для Порошенка те, що коли ситуація на вулиці залежить від оперативності та керованості силовиків – якраз президент ними й не керує.

Між його рішеннями і діями поліції чи Нацгвардії є проміжний пункт – Аваков. І саме він тепер став для Порошенка гарантом того, що події осені 2017-го не підуть за сценарієм осені 2013-го.

Власне, небажання президента потрапити у таку залежність і було тією глибинною, справжньою причиною, яка давно зіпсувала стосунки Порошенка й Авакова. Хоча насправді тільки ця взаємна залежність досі і тримає всі центри впливу чинної влади разом.

Роман Романюк, Роман Кравець

По матеріалах Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"