НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Львівський суддя не побачив “п’яного водіння” у справі прокурора – сина судді Верховного суду

24.08.2023

У лютому 2022 р. суддя Шевченківського районного суду м. Львів Едер Павло Тадейович виправдав 35-річного львівського прокурора Назара Гриціва у справі про нетверезу їзду. В ситуації згодом розбиралася Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів. І в той час, як суддя алкогольного сп’яніння прокурора не помітив, комісія цей факт встановила.Про це йдеться у висновку КДКП, опублікованому на офіційному сайті.

Так, на час скоєння адміністративного проступку, а саме керування автомобілем у не тверезому стані, Назар Гриців був заступником начальника відділу Львівської обласної прокуратури.

Прокурора під дією алкоголю за кермом у Львові затримали патрульні. Перевірка його на драгері виявила в крові правоохоронця 1,96 проміле, що у 10 разів перевищує дозволену норму. На Гриціва склали протокол за статтею про нетверезе керування, який скерували до суду.

З метою уникнення покарання, прокурор здав аналіз крові у лікарні, що знаходиться за 25 км від Львова і лише аж через 8 годин після затримання. І цьому аналізі алкоголю вже не виявили.

Спочатку справу Гриціва розглядала суддя Шевченківського районного суду м. Львова Федорова Оксана Федорівна, якій було заявлено відвід. У такий спосіб справа опинилася на розгляді у судді Едера.

Останній розглянувши адмінпротокол, закрив справу “у зв’язку із відсутністю складу правопорушення”. На думку судді, патрульні, навіть, нібито порушили Інструкцію про порядок виявлення у водіїв транспортних засобів ознак сп’яніння.

“Якби на відео чітко було видно, що людина має хоч найменші ознаки алкогольного сп’яніння, напевно, було б інше рішення…”, – згодом публічно виправдовувався суддя Едер за не притягнення до відповідальності особи, що кермувала авто під дією алкоголю.

Разом з тим, інцидент із п’яним водінням Гриціва згодом розслідувала Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів. На відміну від судді, прокурори чітко встановили факт перебування порушника у стані алкогольного сп’яніння та рекомендувала його звільнити з посади.

“Гриців Н.М., працюючи на посаді заступника начальника відділу Львівської обласної прокуратури, 17 листопада 2021 року, приблизно о 01 год 15 хв, перебуваючи у м. Львові на проспекті В. Чорновола, 10, поліцейськими батальйону управління патрульної поліції у Львівській області за порушення Правил дорожнього руху (неподання сигналу світловим покажчиком повороту відповідного напрямку руху) був зупинений на автомобілі марки “Lexus” моделі “ES”, д.н.з. (конфіденційна інформація).

Під час спілкування з Грицівим Н.М., виявлено ознаки алкогольного сп’яніння – різкий запах алкоголю з порожнини рота, почервоніння шкіряного покрову обличчя, тремтіння пальців рук. Після чого, за його згодою, проведено огляд на стан алкогольного сп’яніння на місці зупинки транспортного засобу з використанням спеціального технічного приладу Drager Alcotest 6810, яким зафіксовано позитивну пробу 1,96 проміле, тобто підтверджено перебування водія у стані алкогольного сп’яніння.

Комісією критично оцінюються пояснення Гриціва Н.М., який заперечив керування 17 листопада 2021 року, приблизно о 01 год 15 хв, транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, як намагання це приховати та уникнути відповідальності за його наслідки”, – йдеться у висновку комісії.

Гриціва зрештою з органів прокуратури було звільнено, однак суддя Едер, як виніс спірне рішення про закриття справи прокурора, збоку ВРП до відповідальності притягнуто так і не було.

Гриців, як йдеться у висновку КДКП – є сином судді Верховного Суду Гриціва Михайла Івановича та львівської судді Гриців Віри Миколаївни. Остання раніше прославилась тим, що у неї з кабінету нібито було викрадено 120 тис. доларів. Також ця суддя раніше дарувала своєму синову майже 700 тис. грн на купівлю автомобіля Lexus, яким Гриців – молодший згодом і кермував у стані алкогольного сп’яніння.

Ймовірно, що спірне виправдальне рішення судді Шевченківського районного суду м. Львів Едера могло стати наслідком змови з його ж суддівськими колегами – батьками колишнього прокурора.

Нагадаємо, що у Шевченківському районному суді м. Львів був зафіксований іще один випадок виправдання сина судді за п’яне кермування автомобілем. Так, відповідальності за таке порушення свого часу уникнув Ігор Білінський – син голови Шевченківського районного суду м.Львів Галини Білінської. 

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"