НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Київський слідчий ізолятор: нові факти порушень прав людини

27.11.2016

Незважаючи на постійну увагу з боку громадськості до діяльності Київського слідчого ізолятора, результати візиту до цієї установи, який відбувся 26 серпня цього року за участю працівників Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представників Генеральної прокуратури України та громадських моніторів, свідчать про численні порушення прав ув’язнених.

Так, певна частина камер збірного відділення, у якому тримаються новоприбулі до ізолятора особи та ув’язнені, що вибувають з нього, взагалі не мають вікон, унаслідок чого у в’язнів відсутній доступ до природнього освітлення та свіжого повітря. Крім цього, у вказаних камерах відсутня припливно-витяжна вентиляція, вони не обладнані санвузлами, столом та бачками з питною водою, яку ув’язнені можуть отримати лише після звернення до представників адміністрації.

Учасники моніторингового візиту не змогли встановити тривалість перебування в’язнів у збірному відділенні, яка не має перевищувати двох годин, оскільки всупереч нормативним вимогам облік цього часу в Київському слідчому ізоляторі не здійснюється.

Окремі камери, які були відвідані в ході візиту, перебувають у жахливому стані та потребують ремонту. Стіни камер вкриті грибком, природнього та штучного освітлення недостатньо, ліжка розташовані впритул один до одного, що не забезпечує особам достатнього особистого простору. Електропроводка прокладена та використовується з порушенням вимог пожежної безпеки. Нічне освітлення у камерах відсутнє, тому в’язні цілодобово перебувають із постійно увімкненим світлом.

В ході візиту також виникали питання щодо дотримання в установі норм житлової площі, яка відповідно до національного законодавства повинна бути не менше 2,5 м2 на ув’язненого. Одна з камер загальною площею 8,3 м2 була розрахована на тримання 4 осіб. У камері збірного відділення з площею 7,5 м2 перебувало 6 осіб.

Серед іншого, учасниками візиту було встановлено, що окремі ув’язнені тримаються в камерах, які розташовані на дільниці для тримання осіб, засуджених до довічного позбавлення волі (в секторі максимального рівня безпеки), унаслідок чого до них фактично застосовуються режимні вимоги, передбачені для засуджених до довічного позбавлення волі.

За результатами візиту до Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України будуть спрямовані відповідні листи щодо необхідності приведення умов тримання у Київському слідчому ізоляторі у відповідність до вимог національного та міжнародного законодавства з урахуванням рекомендацій Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"