НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Київська еко-активістка після обшуків в помешканнях її родини виїхала за кордон і боїться повертатися

04.11.2017

Активістка Валентина Аксьонова, яка тривалий час бореться проти незаконної забудови на території лісу у селі Петропавлівська Борщагівка, після обшуків у неї та в помешканні її батьків виїхала за кордон і боїться повертатися в Україну.

Про це Центру інформації про права людини повідомила сама Валентина.

Активістка має підозри, що повернення в Україну загрожуватиме її свободі та життю.

Вона розказала, що раніше невідомі вже спалили дві машини, власниками яких є її сім’я. А перед підпалами жінка отримувала низку листів та телефонних дзвінків із погрозами.

“Мені підкидали тіла мертвих тварин, у соціальних мережах писали: “Валя, ти вирішила руки на себе накласти?” та “Зараз замість хештегу “Захисти ліс” буде потрібен хештег “Захисти Валю””, — говорить Аксьонова.

Вона як лідерка місцевої ініціативи “Захисти ліс” пов’язує таке залякування виключно зі своєю громадською діяльністю. Активістка неодноразово зверталась до поліції із заявами про погрози, однак, за її словами, поліція бездіяльна. Натомість, як каже Валентина, відбувається тиск, фабрикування кримінальних справ щодо активістів та журналістів, а справи щодо корупційних дій тих, хто намагається знищити ліс, не розслідуються.

Так, минулої середи у квартирі Валентини та в квартирі її батьків (право власності якої зареєстровано також на активістку), відбулися обшуки. Їх здійснювали поліцейські у цивільному, які відмовилися на вимогу журналістів показати посвідчення. Це зафіксував телеканал “Правда тут” у своєму сюжеті.

Згідно з ухвалою суду, обшук здійснено у межах проведення досудового розслідування за зверненням Костянтина Кукси щодо обмеження його прав, свобод та законних інтересів. У документі йдеться, що до вчинення кримінального правопорушення причетна Валентина Аксьонова.  Пан Кукса є орендарем земельної ділянки за адресою вул. Садова 51, на якій будується житловий комплекс “Празький квартал-2”. Обмеження його прав, згідно з документом, проявляються у блокуванні активістами будівельного майданчика, зверненні до державних органів зі скаргами та заявами з метою гальмування будівельного процесу.

У коментарі для Центру інформації про права людини Валентина звернула увагу, що підстави цього звернення протирічать її конституційним правам: “Стаття 40 Конституції України проголошує, що всі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування тощо”.

Крім того, активістка наголосила, що не розуміє, яким чином причетна до цього забудовника. Адже вона веде судову боротьбу за урочище Вумівський ліс: “Тут  забудовник BD Holding хоче побудувати житловий комплекс “Ехо-парк”. Пан Кукса в своїй заяві пише про об’єкт по вулиці Садовій, 51 – це “Празький квартал-2″, він не має стосунку до лісу та його не зачіпає моя громадська діяльність”.

Крім обшуку у Валентини Аксьонової, того ж дня поліція провела низку обшуків в інших активістів. Зокрема, в Олександра Дядюка. На обшук його квартири Печерський районний суд видав аналогічну ухвалу на звернення того ж майора  Онуфрієнка Дмитра Анатолійовича.

В той же час, 25 жовтня на сайті Національної поліції з’явилася інформація про затримання активістів, які, за інформацією поліції, вимагали в забудовників кошти за не перешкоджання їх діяльності. Імена людей, яких поліція називає “псевдоактивістами”, правоохоронці не називають.

Валентина вбачає в цьому певну маніпуляцію й, спираючись на свій досвід, робить припущення, що, можливо, поліцейські “кришують” забудовників:

“Якщо закрити активістів в буцегарню, вони не зможуть ні організовувати протести, ні подавати судові позови, ні писати скарги в інстанції, ні вести роботу з громадою. Я переконана, якщо зараз їм не вдасться сфабрикувати докази проти людей – змонтувати розмови, підкинути щось, вибити з затриманих неправдиві свідчення, то мафія перейде до наступного етапу – до ліквідації. Немає людини – немає проблеми”.

Центр інформації про права людини надіслав до Національної поліції запит із питаннями щодо згаданих подій.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"