НОВИНИ

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

РУБРИКАТОР

Київського прокурора, який воював із собачим притулком, звільнили з посади

26.01.2024

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів звільнила Сергія Онищенка, який працював у Київській міській прокуратурі (рішення КДКП від 17 січня).

У 2022 році Головне управління Нацполіції у місті Києві розслідувало шахрайське заволодіння земельними ділянками у Голосіївському районі столиці. Процесуальне керівництво розслідуванням здійснювала група прокурорів Київської міської прокуратури, старшим якої був Сергій Онищенко.

Йшлося про шахрайське заволодіння земельними ділянками поблизу з гаражно-будівельним кооперативом «Деміївський яр». Онищенко володів у цьому кооперативі гаражем, а його батько був членом правління і заступником голови кооперативу.

Кооператив мав конфлікт із притулком «Дайте жити тварині», який займає сусідню земельну ділянку, що на вулиці Деміївській, 30. Керівництво кооперативу почало зводити бетонну огорожу, щоб заблокувати проїзд до притулку. Також заклад відрізали від водопостачання і електроенергії, посилаючись на те, що вони користуються послугами за рахунок кооперативу.

Притулок для собак існував тут майже 42 роки, кожні три роки поновлюючи договори оренди земельної ділянки з Департаментом благоустрою КМДА. Але наприкінці осені 2022-го Департамент благоустрою КМДА листом повідомив притулок, що договір розривається із причин несплати оренди. До різних контролюючих органів почали надходити скарги на діяльність притулку з вимогою виселити його. Лише за сприяння депутатів Київської міської ради та висвітленню ситуації у соцмережах цей паркан не добудували та залишили невеликий прохід на територію притулку.

Очевидці розповідали, що батько прокурора поводився зухвало, як фактичний господар орендованої притулком земельної ділянки. Він сподівався звільнити територію від притулку і забудувати її новими гаражами на продаж.

24 травня 2023 року прокурор Онищенко особисти звʼявився на збори і назвався членом правління кооперативу. Пізінше відеозапис цих зборів був наданий комісії прокурорів.

Зʼясувалося, що в рамках розслідування кримінального провадження прокурор Онищенко надіслав 25 листів до державних та контролюючих органів, а також органів місцевого самоврядування, вимагаючи перевірити, чи законно притулок для собак займає свою земельну ділянку. Хоча насправді кримінальне провадження стосувалося інших земельних ділянок та інших осіб, а не притулку. Щоб приховати таку самодіяльність, більшість листів Онищенко не реєстрував у системі електронного документообігу прокуратури.

Коли в мережі почали писати про тиск на притулок для собак, Онищенка виключили з групи прокурорів.

Службове розслідування підтвердило порушення у діях Онищенка.

Листи з приводу притулку не стосувалися предмета досудового розслідування. Сам Онищенко відповідав, що реагував на порушення земельного законодавства, повідомляючи компетентні органи. КПК не дає прокурору права призначати чи ініціювати проведення контролюючими органами перевірок, тим більше таких, що не мають відношення до збору доказів у кримінальному провадженні.

Прокурор не визнав, що діяв неправильно. Пояснив, що не заявив самовідводу в кримінальному провадженні, щоб завершити досудове розслідування і діяв в інтересах держави і суспільства. Крім того, НАЗК 1 грудня 2023-го офіційно повідомило, що не побачило в його діях конфлікту інтересів.

Онищенка притягнули до дисциплінарної відповідальності, застосувавши найсуворіше стягнення у вигляді звільнення із посади в прокуратурі.

Він працював в органах прокуратури з 2002 року. Із 15 грудня 2023 року — на посаді прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Київської міської прокуратури.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"