НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Кваліфкомісія прокурорів скаржиться на залежність від ГПУ

17.07.2017

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів, що буде проводити конкурси на зайняття посад та притягувати прокурорів до дисциплінарної відповідальності, не має самостійного секретаріату й майже повністю залежна від Генпрокуратури.

Як повідомляє кореспондент видання «Закон і Бізнес», про це зазначив голова комісії Віталій Грушковський під час круглого столу «Імплементація Конституційних змін стосовно статусу прокуратури: ризики та перспективи інституційного забезпечення належних стандартів підготовки і незалежності прокурорів», організованого за підтримки Координатора проектів в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Він розповів, що за майже 2 місяці роботи комісія прийняла низку необхідних нормативних актів. Однак надалі працювати буде дуже важко, «практично неможливо». Оскільки чинна редакція закону «Про прокуратуру» майже не забезпечує незалежність комісії. Відтак, необхідні зміни до нього.

Зокрема секретаріат КДКП нині є структурним підрозділом ГПУ й підпорядковується Генпрокурору, натомість комісія реального впливу на нього не має.

Ще одна проблема – з 11 членів комісії всеукраїнська конференція прокурорів призначає п’ятьох прокурорів. Вони відряджаються до колегіального органу на 3 роки, після чого повертаються на попередню посаду.

«Можливо за ці 3 роки будуть ставитись питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності, в тому числі керівництва прокуратури, з якої прийшли працівники. Я не впевнений, яке буде рішення, коли член комісії знає, що завтра треба буде повернутися назад», – пояснив проблему В.Грушковський. Тому зазначалось, що строк повноважень членів комісії мав би дорівнювати терміну, на який призначається генпрокурор.

«Відкрите і дуже болюче» питання заробітної плати членів КДКП. «Ми другий місяць працюємо на громадських засадах, безплатно», – повідомив голова комісії. Наразі члени КДКП мають отримувати виключно посадовий оклад та надбавку за вислугу років. Однак їм може призначати премію генпрокурор. «Як нас будуть преміювати? Про яку незалежність можна говорити?», – сказав В.Грушковський.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань забезпечення правоохоронної діяльності Микола Паламарчук пообіцяв ініціювати внесення необхідних змін до законодавства. А КДКП має намір вже до осені разом з експертами розробити відповідний проект.

«В нас молода структура, але хочу запевнити, що ми впораємось із проблемами. Ми віримо в свої можливості, і думаю, що всі разом побудуємо нашу прокуратуру на європейських засадах», – зазначив В.Грушковський.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"