НОВИНИ

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

РУБРИКАТОР

Конвоїр Одеського СІЗО, який дозволяв в’язню гуляти на волі, звільнений з посади

26.11.2019

Співробітника одеського слідчого ізолятора Олександра Торзюка, про якого “Слідство.Інфо” повідомляло у фільмі “Тюрма можливостей”, звільнили з посади після службового розслідування.

Про це журналісти дізналися від Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС), яка керує всіма тюрмами України.

“За результатами проведеного службового розслідування, наказом начальника державної установи “Одеський слідчий ізолятор” капітан внутрішньої служби Торзюк О. С. (…) звільнений з посади”, — повідомили у ДКВС.

Як розповідало “Слідство.Інфо”, Олександр Торзюк дозволяв в’язню, обвинуваченому в особливо тяжкому злочині, вільно пересуватися на волі, зустрічатися із невідомими поза межами ізолятора, користуватися мобільним телефоном та отримувати незаконні передачі.

Також у Державній кримінально-виконавчій службі зазначили, що зараз вони проводять службові розслідування щодо інших посадовців. Зокрема, перевіряють начальника Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Олександра Малахова, його заступника Володимира Мастицького, а також начальника Одеського СІЗО Володимира Шевченка.

Як повідомляло “Слідство.Інфо”, арештантам двох слідчих ізоляторів дозволяють вільно пересуватися на свободі без кайданків і належної охорони, а також — проводити незаконні зустрічі. Ідеться про так званих “смотрящих” в одеському та київському СІЗО.

Зокрема, наша редакція отримала запис із камер спостереження однієї з одеських клінік, на якому видно, що чоловік, схожий на в’язня одеської тюрми Теймураза Пейкрішвілі, вільно пересувається в стоматології та поза її межами. Цей чоловік є обвинуваченим в особливо тяжкому злочині й уже п’ять років сидить в СІЗО.

На записі також видно, що конвоїр, який доставив на лікування арештанта, дозволяє йому зустрічатися з близькими та іншими невідомими людьми.

Серед в’язнів Київського СІЗО, які вільно пересуваються на свободі, журналісти ідентифікували людину на ім’я Альберт Хуснуллін. За ним закріпився статус неформального лідера серед арештантів столичної тюрми. Колишній очільник пенітенціарної служби України називав його “смотрящим” слідчого ізолятора.

Знімальна група “Слідства.Інфо” зафіксувала біля одного з приміщень суду, як цей чоловік та інші арештанти залишали заґратоване приміщення й ходили вулицею без кайданків і супроводу конвою. Також їм дозволяли зустрічатися з людьми, які мають кримінальне минуле й приймати незаконні пакунки. Ці в’язні — фігуранти одного кримінального провадження й обвинувачуються в розбійному нападі.

Крім того, журналісти виявили, що арештанти найбільшого в Україні Київського слідчого ізолятора мають доступ до заборонених режимом речей. Їм дозволяють розпивати алкоголь і надають можливість вільно ходити по коридорах і камерах тюремної установи.

Невдовзі після публікації фільму “Тюрма можливостей” Державне бюро розслідувань відкрило два кримінальні провадження щодо ймовірного порушення закону працівниками обох слідчих ізоляторів.

Марія Горбань

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"