НОВИНИ

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

07.05.2024

06.05.2024

РУБРИКАТОР

Контрабанда сигарет: НАБУ порушило провадження проти ГПУ та ДФС

15.03.2018

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактами ймовірного зловживання службовим становищем та легалізації грошових коштів або іншого майна чиновниками Генеральної прокуратури та Державної фіскальної служби.

Про це йдеться в рішенні Солом’янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

У Бюро розповіли, що в листопаді 2017 року до Одеського морського торговельного порту з Лівану прийшли сім контейнерів із сигаретами. В середині грудня слідчим слідчої групи управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ Станіславом Хімічем на підставі ухвали Печерського райсуду Києва був проведений обшук у зазначених контейнерах. За результатами слідчих дій у контейнерах знайшли трохи більш ніж 3,6 мільйона пачок сигарет, які пізніше були передані на зберігання приватній компанії.

Детективи провели допит директора компанії Тиграна Мелконяна, в результаті якого він не згадав кількість пачок сигарет, прийнятих на зберігання від Генпрокуратури. Станом на момент допиту сигарети перебувалия на складі компанії.

За версією НАБУ, службові особи Департаменту з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки ГПУ за попередньою домовленістю з чиновниками ДФС створили умови для отримання неправомірної вигоди для себе й третіх осіб під час митного оформлення товарів, а також подальшої легалізації попередньо одержаної неправомірної вигоди. У Бюро вважають, що працівники ГПУ вилучили зазначені пачки сигарет і мають намір їх передати третім особам в Україні без проведення митних формальностей і сплати митних платежів. Детектив додав, що після отримання дозволу слідчого судді на знищення товарно-матеріальних цінностей чиновники прокуратури, можливо, планують підписання фіктивних актів про утилізацію вилучених тютюнових виробів.

У Бюро просили суд надати тимчасовий доступ до складського приміщення, де зберігаються зазначені пачки сигарет для проведення огляду. Детектив додав, що директор приватного підприємства у відповіді на запити НАБУ відмовився надати копії документів, які складалися під час прийому-передачі та зберігання вилучених під час обшуку пачок сигарет.

Суддя клопотання задовольнив.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"