НОВИНИ

18.04.2024

17.04.2024

16.04.2024

15.04.2024

12.04.2024

11.04.2024

10.04.2024

09.04.2024

08.04.2024

РУБРИКАТОР

Конституційний суд визнав неконституційною неможливість перегляду довічного ув’язнення

20.09.2021

Конституційний суд України (КСУ) визнав такими, що не відповідають Конституції України, частину першу статті 81 та частину першу статті 82 Кримінальному кодексу України про неможливість перегляду вироку особі, яка засуджена до відбування покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Про це повідомив відділ комунікацій КСУ і правового моніторингу.

З огляду на встановлені Європейським судом з прав людини факти порушення Україною статті 3 Конвенції на підставі того, що покарання у вигляді довічного позбавлення волі є покаранням без перспективи звільнення, і з урахуванням того, що частина друга статті 28 Конституції України є тотожною статті 3 Конвенції, КС вважає, що встановлене Кодексом покарання у вигляді довічного позбавлення волі як покарання без перспективи звільнення є несумісним з вимогами Конституції України“, – зазначається у повідомленні.

КСУ зазначає, що з метою реалізації статей 3, 23, 28 Конституції України та приведення Кодексу у відповідність до Конституції України, а також з огляду на міжнародні зобов’язання України, як члена Ради Європи, Верховна Рада України має законодавчо забезпечити реалістичну перспективу звільнення осіб, засуджених до довічного ув’язнення, від подальшого відбування такого покарання. Тобто Верховна Рада повинна унормувати порядок умовно-дострокового звільнення або заміни довічного позбавлення волі більш м’яким покаранням.

При цьому потрібно враховувати, що заміна невідбутої частини покарання у вигляді довічного позбавлення волі більш м’яким покаранням не має бути передумовою умовно-дострокового звільнення”, – йдеться у повідомленні.

Окрім того, Конституційний Суд України вважає, що особа, засуджена до довічного ув’язнення, має, за потреби, отримати безоплатну правничу допомогу для належної підготовки необхідних документів, а також захисту її інтересів під час розгляду питання про умовно-дострокове звільнення та/або заміну невідбутої частини покарання більш м’яким покаранням шляхом судового перегляду.

Як зазначається, рішення КСУ ґрунтується на документах міжнародного права і враховує практику органів конституційної юрисдикції європейських країн – Німеччини, Польщі, Румунії, Литви, Угорщини, а також західну наукову доктрину.

Конституційний Суд України зобов’язав Верховну Раду невідкладно привести нормативне регулювання, встановлене зазначеними статтями Кримінального кодексу, відповідно до Конституції України та ухваленого рішення.

“Довічне позбавлення волі без шансу на звільнення тепер визнано неконституційним. Так само, як і колись було визнано неконституційною смертну кару. Однак є принципова різниця. Після рішення по смертній карі достатньо було “просто припинити стріляти”. А от після рішення по довічному неможливо “просто всіх випустити”. М’яч тепер на половині поля народних депутатів. Вони повинні терміново прийняти детальний закон про шанс на звільнення. Їм високі суди Україні та Європі вже забили два пенальті. Сподіваюся, що тепер депутати не наважаться забити собі ще й автогол”, – так прокоментував рішення КСУ правозахисник Вадим Човган.

Нагадаємо, у 2019 році Україна опинилася на першому місці серед 50 європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення.

За даними Офісу омбудсмана наразі у країні таких налічується 1536 осіб.

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"