НОВИНИ

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024

14.03.2024

13.03.2024

11.03.2024

РУБРИКАТОР

Комітет ПАРЄ відхилив кандидатури суддів ЄСПЛ від України

23.09.2021

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи з відбору суддів до Європейського суду з прав людини рекомендував Асамблеї відхилити подані Україною кандидатури на посаду судді ЄСПЛ.

Про це повідомили у ПАРЄ.

Микола Гнатовський, Гаяне Нуріджанян та Олександр Мережко

Комітет провів засідання щодо вибору суддів до ЄСПЛ у Парижі 16 та 17 вересня. Окрім кандидатів від України, члени комітету голосували за суддів від Чехії, Росії та Молдови.

Від України на посаду подавались:

-Микола Гнатовський – правозахисник, який із 2015 до 2021 року очолював Комітет Ради Європи із запобігання тортурам. Видання “Європейська правда” зазначає, що він є одним з найтитулованіших юристів-міжнародників з України, пов’язаних із Радою Європи.

-Гаяне Нуріджанян – магістерка права Кембриджського університету, яка має досвід роботи в Раді Європи, Європейському суді з прав людини та Міжнародному кримінальному суді. Наразі вона викладає міжнародне та європейське право в Києво-Могилянській академії, однак, як наголошують журналісти, не має досвіду правозахисної діяльності.

-Олександр Мережко – народний депутат від партії “Слуга народу”, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та віцепрезидент ПАРЄ від України.

Опитавши Гнатовського, Нуріджанян та Мережка, комітет рекомендував Асамблеї відхилити цей список та вирішив попросити український уряд подати новий.

“Не всі кандидати відповідають критеріям для обрання на посаду судді Європейського суду з прав людини”, – пояснили там своє рішення.

Своєю чергою керівниця постійної делегації України у ПАРЄ Марія Мезенцева у фейсбуку повідомила, що ще один конкурс Україна не збирається проводити:

“Ніхто поки що третій конкурс не проводить. Українська делегація йтиме по процедурі для збереження списку фіналістів, який включає двох чудових кандидатів і кандидатку. Засідання ПАРЄ – наступного тижня”.

Від початку проведення конкурсу на посаду судді ЄСПЛ правозахисники критикували, зокрема роботу конкурсної комісії та відсутність прозорості під час добору кандидатів. Через це вони навіть закликали МЗС не подавати остаточний список до Ради Європи та врегулювати законодавство щодо проведення відбору.

Кандидатом на посаду судді ЄСПЛ може бути громадянин України з високими моральними якостями, який має вищу юридичну освіту не нижче, ніж ступінь магістра. Він або вона повинні мати не менш ніж 10 років досвіду роботи у сфері права або стаж наукової чи науково-педагогічної діяльності в цій сфері або в галузі захисту прав людини та основоположних свобод.

Майбутній суддя водночас має ґрунтовно знати положення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, протоколи до неї та практику Європейського суду з прав людини, а також вільно володіти однією з офіційних мов Ради Європи, наприклад, англійською або французькою.

З червня 2010 року суддею ЄСПЛ від України є Ганна Юдківська. Термін її повноважень закінчився ще у квітні 2019-го, але їх продовжують автоматично до обрання наступного судді.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"