НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Колишній поліціянт-колаборант підозрюється у воєнних злочинах у Херсоні

11.12.2023

Головне управління Нацполіції у Херсонській області оголосило підозри в жорстокому поводженні із цивільним населенням російському військовослужбовцю Рустаму Шанкіну і громадянину України Олександру Терещенку.Підозри опубліковані на сайті Офісу генпрокурора.

Шанкін, 1991 р.н., служить у 50 окремій бригаді оперативного призначення Південного округу військ нацгвардії РФ.

Терещенко, 1991 р.н., раніше працював у Національній поліції в Херсонській області. У 2021-му звільнився за власним бажання і поліція стягувала з нього близько 5 тисяч гривень за неповернутий однострій (шапку, куртку, кітель, брюки, черевики та ін.).

В умовах окупації 1 липня 2022 Терещенко обійняв посаду чергового офіцера чергової частини Олешківського райуправління окупаційної поліції.

Після деокупації він затриманий не був і йому заочно оголосили підозру в колабораціонізмі — зайнятті посади в незаконному правоохоронному органі.

Через кілька місяців правоохоронці встановили також причетність Терещенка до воєнних злочинів.

За данимии слідства, Терещенко у змові з російськими військовими затримував і увʼязнював цивільних осіб у приміщенні ГУНП у Херсонській області, що в місті Херсоні на вулиці Лютеранській,4. Люди зазнавали жорстокого поводження і катування, не отримували медичної допомоги.

У підозрі йдеться про два таких випадки.

15 червня 2022 року на блокпосту що на Миколаївському шосе в районі магазину «Брейн» росіяни затримали мирного жителя. Наступного дня Терещенко надів чоловікові мішок на голову і заламав за спину праву руку та конвоював його до одного з кабінетів ГУНП у Херсонській області. Не менше години Терещенко, Шанкін і ще двоє невстановлених солдатів допитували увʼязненого, схиляючи його до співпраці і змушуючи обмовити себе і зізнатися у допомозі Збройним силам України. Коли чоловік не відповідав на запитання і відмовлявся співпрацювати, то двоє невстановлених військових у присутності Шанкіна і Терещенка застосовували насильство: завдали не менше 10 ударів кулаками по ниркам.

Потерпілого утримували у виснажливих і антисанітарних умовах і відпустили тільки через чотири дні.

26 липня 2022  року не менше 20 російських військових прибули до будинку і незаконно затримали двох чоловіків та увʼязнили їх у камері захопленого ГУНП у Херсонській області. Потерпілі спали на бетонній підлозі, їх обмежували в їжі та воді і забороняли відвідувати вбиральню, змушуючи справляти природні потреби у камері.

5 серпня цих двох вʼязнів перевели до захопленого ізолятора тимчасового тримання на вулиці Теплоенергетиків,3. 25 вересня їх відпустили.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"