НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

РУБРИКАТОР

Колишнього поліцейського виправдали від хабара у справі сміттєвого баку

30.04.2021

Токмацький районний суд Запорізької області виправдали від звинувачень в отриманні хабара (вирок від 19 квітня).

Подія трапилась у 2015 році. На гарячому затримали інспектора з охорони громадського порядку, який саме протягом трьох тижнів виконував обов’язки начальника відділу.

За версією обвинувачення, правоохоронець хотів 4 тисячі гривень за сприяння у справі про крадіжку майна місцевої громади – сміттєвого баку. У викраденні баку підозрювалися двоє чоловіків (зять і тесть), які купили його, а виявивши пошкодження, продали на металобрухт. Працівник поліції нібито запропонував за гроші допомогти одному з них уникнути відповідальності, а другому пом’якшити кваліфікацію.

Затримання відбулося після імовірної передачі грошей. Машина поліцейського стояла в глухому куті вулиці. Правоохоронець намагався тікати, при цьому начебто викинувши 800 гривень у вікно і вони упали під смородиновим кущем. На гривневі купюри слідчим вказала місцева жителька. Ще 600 гривень знайшли при обшуку під сидінням авто. Чому фактично знайшли лише 1400 гривень із 4000 у вироку не пояснюється. Доля решти суми невідома.

На змивах із рук обвинуваченого, його сумки і елементів дверей машини були сліди хімічної речовини (люмінофору). Хоча сам він провину не визнавав. Із його пояснень, двоє чоловіків погодилися підвезти його у відділок поліції. Одним із них і був заявник. Дорогою вони просили набрати телефон одного із них, нібито шукаючи мобільний. Пізніше один із чоловіків сконтактував і просив поради по кримінальній справі, наполіг на зустрічі.

Сторона захисту пояснювала, що люмінофор потрапив на руки і сумку обвинуваченого через неодноразові контакти учасників слідчих дій з обвинуваченим та його речами, автомобілем як до, так і під час проведення слідчих дій, неодноразове вимикання відеозапису.

У підсумку суд вирішив, що скоєння злочину працівником поліції не доведено.

Суд визнав, що особистий обшук проведено незаконно. Слідчі мали дозвіл тільки на обшук машини. КПК дозволяє провести обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження. Підозрюваного затримали на відстані приблизно 350 метрів від автомобіля і привели до місця обшуку авто, тому він не може підпадати під визначення особи, яка перебуває в житлі чи іншому володінні, які підлягають обшуку.

Тому всі здобуті при особистому обшуку докази, у тому числі змиви з рук і сумки, визнаються недопустимими і судом не враховуються.

На відеозаписі не зафіксовано будь-якої розмови про отримання грошей або, щоб працівник поліції вказував куди їх покласти, також не видно грошей чи залишення в автомобілі.

Водночас із відео обшуку видно, що перед виявленням співробітником внутрішньої безпеки коштів під переднім водійським сидінням, інший працівник зі сторони каже, що це місце вже оглядалося, на що отримує відповідь що необхідно оглянути повторно. Це вказує, що правоохоронці могли наперед знати про можливе місце знаходження грошей, що викликає сумніви в достовірності проведеного обшуку.

Крім того, для суду незрозуміло, чому обвинувачений частину грошей викинув у вікну, а решту викинув у вікно. Немає інформації про передачу грошей декількома траншами або в різних упаковках, фасуванні, або про інші можливі причини розділу начебто отриманих грошей.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"