НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Колишнього головного психолога Кременчуцької колонії засуджено на 6 років за хабарництво

22.08.2022

Начальника відділення соціально-психологічної служби Кременчуцької виправної колонії в Полтавській області визнали винним у вимаганні і одержанні неправомірної вигоди (вирок від 8 серпня).

У березні 2016-го посадовець озвучив засудженому вимогу надати 2000 гривень за підготовку документів про заохочувальну пільгу у вигляді умовно-дострокового звільнення. Інакше пообіцяв, що той сидітиме до дзвінка. Гроші мали бути передані шляхом поповнення номера мобільного телефону.

В’язень передав інформацію матері. Жінка спитала поради в юриста, який сказав їй звернутися до правоохоронних органів. У подальшому мобільний телефон посадовця колонії поповнили на відповідну суму.

У судовому засіданні ексчиновник провину не визнав. Він підтвердив, що засуджений заходив до нього і цікавився умовно-достроковим звільненням, говорив, що йому мають перерахувати строк за “законом Савченко”. Зрештою, вони нібито домовилися, що в’язень сам напише текст заяви. Посадовець колонії нібито дав свій номер телефону, щоб засуджений подзвонив і сказав, де залишить конверт із заявою, яку треба відправити до суду.

В подальшому засуджений телефонував та казав, що мати перекинула гроші, на що посадовець відповів йому, що «все нормально». Про те, що гроші були призначені йому працівник колонії нібито навіть не здогадувався. На його рахунок у ті дні надійшло 5 000 грн, він гадав, що то гроші від жінки, якій він давав у борг. Пізніше вона йому повідомила, що скинула лише 3000 грн, а 2000 грн хто йому перерахував невідомо. Він ці гроші вивів собі на банківську картку ПриватБанк. Йому часто рідні перераховували гроші на номер мобільного телефону.

Обвинувачений знає, що СБУ його вело з лютого 2016-го. Вважає, що справу сфабрикували і влаштував це все начальник оперативного відділу, який керував діями засудженого. Сам він нібито мав конфлікт із керівництвом. Йому було запропоновано зайняти нижчу посаду, на що він відмовився, та це послугувало причинию, щоб його вирішили прибрати таким чином.

Втім, суд вважає, що провина колишнього посадовця колонії доводиться показаннями свідків, письмовими доказами, а також протоколом про результати контролю за вчиненням злочину – спеціального слідчого експерименту, яким зафіксовано розмови між начальником відділення колонії та засудженим.

Так, є запис, як посадовець продиктував засудженому номер мобільного телефону, на який потрібно зробити поповнення коштів.

Технічні можливості банку дозволяють поповнювати мобільні телефони «Київстар» до 1 000 грн і тільки один раз на добу. Тому зафіксовано телефонну розмову, в якій в’язень повідомив співробітнику про те, що мати зробила поповнення тільки на 1 000 грн, а решту буде переказано наступного дня. Щоб переконатися, що гроші дійсно надійшли, посадовець наказав засудженому зателефонувати йому через одну годину. Наступного дня, отримавши решту суми, начальник відділення обговорив із засудженим строки та умови дострокового звільнення.

Справа слухалась судом більше 6 років і в ній кілька разів змінювались судді. У 2019-му засуджений, за чиє звільнення передавався хабар помер.

Цей чоловік допитувався судом у 2017-му в режимі відеоконференції. Після зміни складу суду вирішено використати цей відеозапис в якості доказу. Із показань вбачалося, що чоловік не просив маму звертатися до правоохоронців і взагалі не знав, хто подавав заяву про вимагання хабара.

Експрацівника колонії засудили до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна та забороною на 2 роки обіймати деякі посади.

До набуття вироком законної сили він залишається на свободі із заставою в 55 тисяч гривень.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"