НОВИНИ

03.05.2024

02.05.2024

01.05.2024

30.04.2024

29.04.2024

26.04.2024

25.04.2024

РУБРИКАТОР

Колаборантам-поліцейським, які увʼязнювали цивільних під час окупації Лиману, заочно присудили по 15 років

16.10.2023

Індустріальний районний суд міста Дніпра визнав пʼятьох громадян винуватими у злочинах проти національної безпеки (вирок від 2 жовтня).Приблизно у червні 2022 року представники окупаційної влади РФ створили у місті Лиман підрозділ окупаційної поліції  «Краснолиманский ГО МВД ДНР». Його очолив чоловік, який у 2004-2014 роках служи у Донецькому міському управлінні ГУМВС України.

Ще двоє колишніх співробітників донецької поліції влаштувалися до окупантів «старшим инспектором» і «старшим следователем». Інші двоє обвинувачених   «участковый инспектор» та «инспектор разрешительной системы».

У липні минулого року на YouTube вийшло два відеоролики, в яких «начальник Краснолиманского ГО МВД ДНР» розповідає про роботу його підрозділу і порядок прийому громадян.

Представники окупаційної влади ввели особливий режим пересування містом, проведили «фільтрації» місцевого населення, стежили за комендантською годиною і дотриманням вимог щодо зберігання мисливської зброї та боєприпасів, тощо.

Окупаційна поліція затримувала місцевих жителів на вулицях. У відділку «Краснолиманского ГО МВД ДНР» людей допитували і поміщали до ізолятору тимчасового тримання.

У вироку йдеться про пʼятьох потерпілих, які колаборанти утримували від 1 до 3 діб. Одна із них жінка.

Люди розповіли, що їх садили в камери площею пʼять на три метри, без світла і вентиляцї, де вікна та двері зачинялись на замок. Раціон арештованих складався із каші, схожої на обʼїдки, яку дали один раз. Санвузла в камері не було і природні потреби можна було справити лише поза межами камери у відведеному місці й тільки з дозволу чергового. Затриманих примусово залучали до господарських робіт на території відділку окупаційної поліції.

Потерпілі впізнали своїх кривдників на відео і за фотознімками.

1 жовтня 2022 року Збройні сили України офіційно звільнили Лиман.

Обвинувачені Павло Кашак, Сергій Бублик, Анатолій Танчук, Андрій Малахов і Максим Колесніков на сьогодні не затримані. Вони перебувають у розшуку.

Усіх пʼятьох судили заочно. Їх визнали винними у колабораціонізмі, тобто зайнятті посади в незаконно створеному правоохоронному органі на окупованій території (ч.7 ст.111-1 КК), а також у пособництві державі-агресору.

Керівнику «Краснолиманского ГО МВД ДНР» інкримінували ще порушення законів та звичаїв війни. Вважається, що саме він вирішував організовував і керував утриманням, створенням умов увʼязнення та подальшого звільнення потерпілих.

Суд призначив обвинуваченим по 15 років увʼязнення із конфіскацією майна.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"