НОВИНИ

17.05.2024

16.05.2024

15.05.2024

14.05.2024

10.05.2024

09.05.2024

08.05.2024

РУБРИКАТОР

Колаборант-поліцейський із Мелітополя заочно отримав 13 років тюрми

18.08.2023

Комунарський районний суд міста Запоріжжя визнав у колабораціонізмі колишнього старшого оперуповноваженого карного розшуку ГУНП у Запорізькій області (вирок від 11 серпня). 41-річний мелітополець В’ячеслав Орлов працював в органах МВС України із початку 2000-х.

У березні минулого року він, за версією обвинувачення, обійняв посаду начальника окупаційного відділу карного розшуку в незаконному правоохоронному органі «Межрайонном управлении МВД Запорожской області в г. Мелитополь» так званої «Народної міліції».

Орлов начебто схиляв колишніх та діючих співробітників української поліції співпрацювали з окупантами. Також допомагав відшукувати та залякувати проукраїнських активістів.

Колишній директор КП «Жилмассив» розповів суду, що наприкінці березня 2022 року Орлов прийшов на його підприємство із озброєними особами в балаклавах, представився співробітником карного розшуку та просив відео з камер відеоспостереження. Почувши, що камери не працюють, Орлов перевірив наявність жорсткого диску і залишив директору підприємства листа, в якому російською підписався як начальник карного розшуку. Після розмови Орлов поїхав на автомобілі УАЗ, обклеєному позначками «Z».

Також колега обвинуваченого повідомив, що зі свого балкону бачив як Орлов брав участь у слідчих дій у квартирі в будинку навпроти. Після виїзду з окупації до Запоріжжя свідку стало відомо, що до будинку Орлова з обшуком навідалися співробітники ФСБ РФ  і вилучили гроші та наркотики. За даними ЗМІ, тоді в аптеках окупованого Мелітополя почастішали крадіжки психотропних товарів і виявилося що саме Орлов нібито причетний до цього і за це його звільнили.

У суді дала показання дружина колишнього голови Мелітопольської районної державної адміністрації. Вона розповіла, що ходила до будівлі поліції у Мелітополі після того, як її чоловіка викрали окупанти. Російські військові провели її до кабінету Орлова з табличкою на дверях «начальник уголовного розыска». Орлов запропонував написати заяву на його ім’я для встановлення місцезнаходження та утримання її чоловіка, якого 24 квітня минулого року все ж звільнили з полону.

Слухання справи відбувалося за відсутності обвинуваченого, який переховується від правоохоронних органів.

Орлова заочно засудили до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна, заборонивши на 15 років обіймати будь-які посади в органах державної влади.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"