НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Кімната конвою у підвалі, туалети на вулиці та 25 сходинок недоступності до правосуддя: результати моніторингу Хустського райсуду

12.06.2019

У рамках реалізації національного превентивного механізму було здійснено моніторинговий візит до Хустського районного суду Закарпатської області.

Моніторинговою групою з’ясовано, що в приміщенні суду відсутні належні умови для здійснення судочинства. Через недоступність та недостатню площу суду, відсутня й можливість створити відповідні умови для суддів, працівників апарату суду, учасників судового процесу та відвідувачів суду. Зважаючи на це, зі слів керівника апарату суду, вирішується питання щодо будівництва нової адмінбудівлі суду.

Судочинство здійснюють сім суддів, а нормативне навантаження  на  суддю достатньо велике.  Проте в суді наявний лише один зал судових засідань для розгляду кримінальних  та цивільних справ, обладнаний загородженням для утримання осіб та технічними засобами проведення дистанційного провадження в режимі відеоконференції.

Через технічні умови суду, повністю відсутня доступність для маломобільних груп населення, в результаті чого вони позбавлені можливості доступу до приміщень суду, а головне  до залу судових засідань, що розташований на другому поверсі. Туалети загального користування знаходяться на вулиці назадньому дворі суду.

У суді є дві камери для підсудних, що не дає змоги забезпечити додержання вимог законодавства щодо роздільного тримання різних категорій осіб. У камерах відсутнє природне освітлення та недостатньо штучного. Відсутній доступ підсудних до питної води. Більше того, кімната конвою розміщена в колишньому гаражному (підвальному) приміщенні адмінбудівлі та перебуває в жахливому санітарному стані. Зі стелі протікає вода з водопровідних труб, дуже висока вологість, грибок на стінах, відсутнє опалення. Такі умови можна розцінювати як нелюдське, жорстоке або таке, що принижує людську гідність поводження.

Крім цього, в суді відсутня кімната для конфіденційного спілкування підсудних із захисниками, відсутня кімната для свідків. Для учасників процесу не забезпечено місце для ознайомлення з матеріалами судових справ.

У приміщеннях суду відсутній план евакуації, а вогнегасники не пройшли відповідного технічного обслуговування.

Під час візиту виявлені й інші порушення, про що поінформовано працівників суду з наданням рекомендацій для їх усунення. За результатами візиту будуть надіслані відповідні листи реагування до Територіального управління Державної судової адміністрації в Закарпатській області.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"