НОВИНИ

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

РУБРИКАТОР

Харківський ексглава СБУ намагався захопити владу в Харкові у перші години вторгнення – Синєгубов

27.01.2023

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов вважає, що колишній начальник Харківського обласного управління СБУ Роман Дудін намагався захопити владу в області в першу годину повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

1149421081

Про це він сказав Суспильному.

“Керівника Служби безпеки Романа Дудіна я набрав 24 лютого перший. Це було близько 5 години ранку. І запитав: “Що, таки так?” Він каже: “Так. Іде вторгнення”, – розповів Синєгубов.

О 06:00 Синеєгубов прибув до адміністрації зі своїми заступниками, мером Ігорем Тереховим, його заступниками, і розпочалися наради, зокрема й з Офісом президента.

Далі, за словами голови ОВА, близько 10:00 йому зателефонував Дудін і попросив перевірити його кабінет, бо нібито мав інформацію, що там попрацювали російські диверсанти.

“У той час ми з мером Ігорем Тереховим були поряд з адміністрацією на вулиці, бо потрібно було координувати дії, шукати інші приміщення для того, щоб організовувати тероборону, гуманітарні штаби <…> Я сказав Дудіну: “Так, будь ласка”. Я помічниці дзвоню, говорю: “Запусти працівників Служби безпеки, вони повинні перевірити кабінет або спецзв’язок він сказав ще перевірити”. Через п’ять хвилин це фото в соцмережах з’явилося”, – розповів Синегубов.За словами голови ОВА, у кабінеті вимкнули світло, прибрали стіл, сфотографували порожній кабінет, порожній стіл та виклали це у соцмережі. Помічниці, яка зайшла до кабінету, працівники СБУ нібито відповіли: “У нас такий наказ”.

Далі, за словами голови ОВА, інші працівники СБУ, мотивуючи це наказом Дудіна, зі спецпідрозділом “Альфа” вивели його з кабінету разом із Тереховим.

Синегубов підкреслив, що Дудін весь цей час не брав слухавки. Він проінформував про все генпрокуратуру, офіс президента, секретаря РНБО. Після цього, за його словами, президент Володимир Зеленський наказав команді СБУ залишити будівлю адміністрації.

“У мене тоді виникало питання, чи це було якесь просто помилкове його рішення, що він чогось не зрозумів, чи це була спеціально спланована його дія? І моя особиста думка – це була однозначно спланована дія, тому що ми були з ним на зв’язку кожні 15 хвилин. Це була спеціальна провокація, щоб захопити владу у Харкові та Харківській області”, – впевнений Синегубов.

Глава ОВА стверджує, що Дудін також віддавав подібні накази і по міськраді, але там їх не виконували.

За словами Синегубова, у ніч із 24 на 25 лютого співробітники Нацполіції виявили, що в будівлі Харківського облуправління СБУ нікого немає: “Повністю будівля залишена. Другий поверх повністю завалений боєкомлектом – автомати, снаряди, патрони, снаряди до РПГ, гранатометів та гранатометів. Ворота у двір відчинені, двері до будівлі СБУ відчинені”.

Виявилося, що Дудін уже був у Дніпрі з певною частиною силового блоку і, за словами Синегубова, він сказав Нацполіції, що нібито отримав наказ відтягнутися.

Нагадаємо:

29 травня 2022 року президент Володимир Зеленський після поїздки до Харківської області оголосив про звільнення місцевого начальника СБУ.

11 вересня Дудіна було затримано правоохоронцями.

У ГБР вважають, що Дудін навмисне перешкоджав органам управління області організовувати оборону. Йому повідомили про підозру в держзраді та самовільний відхід з місця служби.

12 вересня суд заарештував Дудіна без права на внесення застави.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"