НОВИНИ

26.04.2024

25.04.2024

24.04.2024

23.04.2024

22.04.2024

20.04.2024

19.04.2024

18.04.2024

17.04.2024

РУБРИКАТОР

Керівники Кропивницького СІЗО не з’явились на пресконференцію щодо заворушень у цій установі

28.12.2019

За словами Сергія Зуйкова, представника Громадської організації «Всеукраїнський антикорупційний альянс», члена громадської ради при Мінюсті України, всі вони отримали запрошення під відеозапис, і обіцяли бути присутніми. Тому наявною інформацією з журналістами поділилася голова комітету громадської ради при Мінюсті Юлія Пасківська.

За її словами, що саме сталося в Кропивницькому СІЗО, їй наразі достеменно невідомо – вона має доступ лише до офіційних даних Державної кримінально-виконавчої служби України. Там, як відомо, стверджували, що 16 грудня один із арештантів побив психологиню, а потім влаштував заворушення, участь у яких взяла переважна більшість утримуваних у слідчому ізоляторі. Для придушення бунту були задіяні спецпідрозділи, в результаті арештанти отримали тілесні ушкодження. Втім, якщо 23 грудня в них було зафіксовано 25 травм, то вже наступного дня – 69, а 26.12 – 82.

За словами адвоката Геннадія Чорногора, в’язнів позбавили можливості скаржитися на адміністрацію – у всіх у них відібрали особисті речі, в тому числі папір та ручки, тому жодної можливості написати заяву вони не можуть. Захисник стверджує – отримавши інформацію про побиття одного зі своїх підзахисних, він звернувся з цього приводу до керівника СІЗО Сергія Напраснікова. Той письмово відповів, що клієнт адвоката не постраждав. А коли Геннадія Чорногора таки допустили на побачення із підзахисним, у слідчій кімнаті він разом із представником прокуратури побачив на тілі арештованого численні травми. За словами адвоката, подібні ушкодження були зафіксовані у всіх його клієнтів. На його думку, те, що керівництво СІЗО у повному складі не з’явилися на пресконференцію, лише підтверджує систематичні порушення прав ув’язнених у цій установі.

У свою чергу, представник Громадської організації «Всеукраїнський антикорупційний альянс» Сергій Зуйков наголосив, що його в порушення законодавства жодного разу не допустили в слідчій ізолятор, мотивуючи відмову запровадженням особливого стану. В той же час, інформуючи про заворушення у СІЗО, керівництво закладу не надало жодних доказів, не зважаючи на цілодобове відеоспостереження та нагрудні відеореєстратори у кожного співробітника цієї пенітенціарної установи.

На жаль, пресконференція не смогла розставити всі крапки над «і». У свою чергу, голова комітету громадської ради при Мінюсті Юлія Пасківська анонсувала розширену пресконференцію з цього питання у січні. За її словами, у ній візьмуть участь представники Кропивницького СІЗО, прокуратури та Міністерства юстиції України, а також уповноваженого у захисті прав дюдини.

Джерело

Нас підтримали

Підтримати альманах "Антидот"